TEŠKO SE PRONALAZE RIJEČI

Danira Nakić u šoku nakon tragične smrti bivše suigračice Žane Lelas: 'Jedino što osjećam jest ogromna tuga...'

15.09.2021 u 16:07

Bionic
Reading

U Splitu je u srijedu u dobi od 51 godine preminula legendarna hrvatska košarkašica Žana Lelas, a o tužnom događaju oglasila se bivša suigračica i proslavljena hrvatska košarkašica Danira Nakić

Podsjećamo, tužna vijest stigla je iz Splita gdje je život danas ujutro izgubila legendarna hrvatska košarkašica Žana Lelas koja je cijeli život posvetila košarci. Ovu tužnu vijest potvrdili su bliski prijatelji obitelji.

'Ne znam uopće što bih rekla, u velikom sam šoku. Jedino što osjećam jest ogromna tuga. Izgubili smo velikog stručnjaka i čovjeka...', izjavila je Nakić za Sportske novosti te se prisjetila razdoblja kada su one i Lelas igrale za Jugoslaviju na Igrama 1988. u Seulu te osvojile srebro.

'To je jedno prekrasno razdoblje, prekrasan dio života, sve je puno uspomena i emocija. Imale smo odličan odnos, super odnos cijelo vrijeme. Žana je bila dio Stručnog savjeta za žensku košarku, bila je naša trenerica, izuzetno uspješna, bila je i izbornica mlađih kategorija, a o njezinom radu najbolje govore njezini rezultati.'

Lelas se košarkom počela baviti sa 13 godina u Ženskom košarkaškom klubu Jugoplastika da bi sa 18 godina prešla u šibenski Elemes s kojim je 1990. osvojila Kup Jugoslavije, a 1991. i posljednje prvenstvo bivše države.

Nakon toga je igrala u Cenexu iz Sarajeva, Cepsi na Tenerifima, zagrebačkoj Centar banci s kojom je osvojila dva prvenstva i Kupa Hrvatske, ljubljanskim Ježicama, francuskom Strasbourgu, talijanskoj Messini, šibenskom Jollyju, španjolskim Zaragozi i Burgosu, da bi se 2006. vratila u Zagreb i igrala za ŽKK Croatia do kraja karijere 2008.

Reprezentativka Jugoslavije bila je od 1986. do 1991. godine, a za Hrvatsku je igrala od 1991. do 2000. godine. Kao članica reprezentacije Hrvatske sudjelovala je na europskim prvenstvima 1996. u Češkoj i 1999. u Poljskoj.

Radila je u Splitu kao trenerica u školi košarke u klubu Adriatic, koji vodi njezin prvi trener profesor Ivo Jurčević.

Datum i vrijeme pogreba Žane Lelas bit će objavljeni naknadno.