tragedija

Tužna vijest iz Splita; tragično je preminula Žana Lelas, jedna od najuspješnijih hrvatskih košarkašica u povijesti

  • Autor: V.R.
  • Zadnja izmjena 15.09.2021 16:39
  • Objavljeno 15.09.2021 u 11:12
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Žana Lelas, jedna od najuspješnijih hrvatskih košarkašica u povijesti, tragično je preminula u rodnom Splitu u 52. godini života

Tužna vijest stigla je iz Splita gdje je život danas ujutro izgubila legendarna hrvatska košarkašica Žana Lelas koja je cijeli život posvetila košarci. Ovu tužnu vijest potvrdili su bliski prijatelji obitelji.

Nakon duge i uspješne igračke karijere Žana Lelas se posvetila trenerskom poslu i radu s mladima u svojoj košarkaškoj akademiji.

U akademiji 'Žana Lelas' stasale su mnoge mlade košarkašice, koje danas igraju značajnu ulogu u ženskoj košarci.

Također treba reći kako se spomenuta škola košarke s vremenom proširila pa je tako obuhvaćala uz djevojčice i dječake. Tako su najbolji dječaci dobili podlogu prije nego bi prešli u KK Split, klub s kojim je Lelas oduvijek bila u odličnim odnosima.

Tijekom igračke karijere Žana Lelas najveći uspjeh ostvarila je s reprezentacijom bivše Jugoslavije kada je bila osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

U karijeri je igrala s Danirom Nakić (udana Bilić) te su zajedno donijele Šibeniku titulu prvaka Jugoslavije 1991. godine.

Igrala je tri godine uz Daniru Nakić na Tenerifima, a osim u zagrebačkoj Croatiji igrala je u Sloveniji (Ježice), Italiji (Messina), Francuskoj (Strasbourg) i Španjolskoj (Zaragoza).

Nastupajući za ŽKK Croatiu, 1995. bila je treći strijelac sezone u Kupu Lilliane Ronchetti, s prosjekom od 20,9 poena po utakmici.

Žana Lelas i nogometni trener Vjekoslav Lokica bili su u braku te su postali ponosni roditelji kćeri Nike, danas darovite košarkašice.

Ova tužna vijest brzo se proširila Splitom gdje je Žana Lelas napravila prve košarkaške korake i ostavila dubok trag u tom gradu, kao igračica i kao trenerica.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / Cropix