golden boy 2018

Dani Olmo 'lovi' hrvatsku putovnicu i naslov najboljeg mladog igrača Europe; suparnik mu još jedan Hrvat

04.09.2018 u 13:15

Bionic
Reading

Potencijalni hrvatski nogometni reprezentativac, Španjolac Dani Olmo te bivši igrač Dinama, a sada Wolfsubruga, Josip Brekalo među 60 su kandidata za najboljeg mladog igrača Europe

U mnoštvu izbora kojima svjedočimo posljednjih dana, posebnu pažnju privlači i izbor za najboljeg mladog igrača Europe, tzv. Golden Boy, a kojeg su do ove godine osvajali igrači poput Meesija, Fabregasa, Isca, Pogbe, Mbappea.

Među 60 nominiranih igrača i dvojica su koja itekako imaju veze s hrvatskim nogometom.

Jedan je Josip Brekalo, 20-godišnji krilni napdač njemačkog Wolfsburga, a koji je do odlaska u Bundesligu nosio dres zagrebačkog Dinama. Brekalo je inače standardni U-21 reprezentativac, kojeg ćemo sasvim sigurno u skorijoj budućnosti vidjeti i u A reprezentaciji.

U njoj bi, prema posljednjim informacijama trebali vidjeti i aktualnog Dinamovog igrača, Španjolca Danija Olma, koji je pak predao zahtjev za dobijanje hrvatskog državljanstva, a u čemu ga je podržao i Hrvatski olimpijski odbor. Naime, na 19. sjednici Vijeća HOO-a potrđen je zahtjev i odobreno davanje podrške Olmu, koji je već igrao za mlađe reprezentacije Španjolske.

  • +11
Liga prvaka, 3. pretkolo: Dinamo - Astana Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Međutim, Olmo je kao 16-godišnjak stigao u Dinamo, a već četiri sezone nosi dres zagrebačkog kluba.

Poznata je priča kako je Olmo bio silno razočaran što nije dobio poziv u španjolsku U21 reprezentaciju. Isto tako je poznato kako je Olmo već ranije izjavio kako mu je najveća želja jednoga dana odjenuti dres španjolske seniorske reprezentacije.

'Još uvijek nemam hrvatsko državljanstvo. Kada ga dobijem. Onda ćemo vidjeti. Tada ćemo o tome pričati', kratko je kazao Dani.

I tu dolazimo do ključnog detalja koji, čak i da želi, ne dozvoljava Olmu da odjene hrvatski dres. Naime, poznato je kako nogometaš može dobiti tzv. nogometno državljanstvo pet godina nakon dolaska u zemlju u kojoj igra (taj rok ističe 2019.). Ali, u pravilima Fife jasno piše kako se to pravilo aktivira tek nakon 18. rođendana nogometaša što znači da bi Olmo morao u Dinamu igrati u kontinuitetu do 2021. kada bi automatski stekao pravo nastupa za Hrvatsku.