'bili' u kopenhagenu

Danci se pribojavaju Futacsa i Ohandze, obrana im nije jača strana

27.07.2017 u 15:40

Bionic
Reading

Prvu utakmicu 3. pretkola Europske lige Hajduk igra u Danskoj, gostuje u Kopenhagenu kod Brondbyja. Utakmica počinje u 20 sati...

Brondby i Hajduk na startu sezone igraju napadački nogomet. Danci će napasti od prve minute, a Splićani će tražiti priliku iza leđa njihovih nešto sporijih stopera... 

Brondby  je izašao iz velike financijske krize 2013. i od tada se s novim vlasnicima i novom momčadi polako vraća u vrh danskog nogometa. Posljednji naslov prvaka Danske Brondby je osvojio prije 12 godina, a prošle sezone bio je prvi pratitelj gradskog rivala FC Kopenhagena koji je ipak igrački za njih još uvijek nedostižan. Trener Zorniger iskoristio je svoje veze u rodnoj Njemačkoj pa u Brondbyju trenutno igraju četiri igrača na posudbi iz Bundesligaških klubova, a glavna zvijezda momčadi bivši je Celticov napadač Pukki.

Prošle je sezone Brondby iz kvalifikacija za Europsku ligu izbacio snažnu berlinsku Herthu da bi ih u sljedećem kolu iz natjecanja izbacio grčki Panathinaikos, a u aktualnom kvalifikacijskom ciklusu danska je momčad u dvije utakmice bila bolja od finskog VPS-a. Dominirao je Brondby pred svojim navijačima u Danskoj kada su Finci trebali zaslužiti i teži poraz od dva gola razlike, no u uzvratu Zornigerova momčad nije briljirala. VPS je slavio u uzvratu, no samo jednim golom razlike iako je gotovo cijelo drugo poluvrijeme imao igrača više zbog isključenja Klimenta. Prošle nedjelje Brondby je upisao poraz i na prvenstvenom gostovanju kod Nordsjaellanda. Odmarao je Zorniger neke prvotimce, no unatoč tome njegova je momčad stvarala brojne šanse. Postigao je Brondby dva gola, no obrambeni propusti omogućili su suparniku da čak tri puta zatrese mrežu Ronnowa.

Zoringer ulogu favorita prepušta splitskom klubu.

'Hajduk je bio nositelj pri ždrijebu, a to znači da je favorit. Kod njih mi se posebno sviđaju napadači, imaju visokog u Futacsu i brzog u Olhandzi', upozorava trener Brondbyja.

  • +3
Europska liga, 2. pretkolo: Hajduk - Levski Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zbog prošlotjednog isključenja susret s Hajdukom morat će propustiti napadač Kliment, a upitno je hoće li Zorniger moći koristiti ofenzivnog veznjaka Mukhtara i beka Larssona koji su se ozlijedili tijekom prvenstvenog susreta s Nordsjaellandom.

Poput Brondbyja i splitski se Hajduk u Hrvatskoj više od 10 godina ne uspijeva vratiti na sam vrh hrvatskog nogometa. Dolaskom španjolskog trenera Joana Carrilla momčad igra dopadljiv napadački nogomet i bilježi vrlo dobre rezultate, no u dosadašnjim ovosezonskim susretima Hajdukov problem bila je loša realizacija. Nije nepreciznost na kraju skupo stajala Hajduk u europskim susretima s bugarskim Levskim, no je prilikom nedjeljnog prvenstvenog gostovanja u Zaprešiću. Dominirao je Hajduk veći dio utakmice i stvarao brojne prilike, da bi u nastavku susreta brzo prokockao dva gola prednosti. Umalo je Hajduk ostao i bez boda protiv Intera, no splitsku je momčad sjajnom intervencijom spasio golman Dante Stipica.

Dobra igra Hajduka u posljednjim utakmicama napunila je Carrilla samopouzdanjem pred ogledom s Brondbyjem.

'Bilo bi idealno nakon prvog poluvremena u Danskoj voditi 4:0, no to je komplicirano. Protivnik je težak i mi ga trebamo proći kroz 180 minuta. Ideja nam je kao i protiv Levskog biti sveukupno bolji', kaže Carrillo i dodaje:

'U Danskoj nas čeka tek prva polovica odigranog. Oni su u zadnjih sedam utakmica kod kuće primili osam golova, a posebno su zanimljivi kod posjeda lopte kojeg prepuštaju protivniku. Čeka nas momčad koja je vrlo okomita u igri, vrebaju greške protivnika i onda brzo napadaju. Imaju jasnu viziju igre i mi to znamo, no znamo i gdje su oni slabi. Ako budemo pametni onda smo mi favoriti.'

Većih problema s izostancima pred prvim susretom u Danskoj trener Hajduka nema, te nema većih iznenađenja na popisu od 20 kandidata za nastup protiv Brondbyja. Očekuje se da će Carrillo kao i protiv Levskog  u vrh napada od prve minute postaviti stasitog Futacsa, dok bi Ohandza trebao dobiti ulogu jockera s klupe.