regionalna liga

Dalmatinski derbi pripao Zadru; Bursać blokirao Shorterovu tricu za pobjedu

26.12.2021 u 21:18

Bionic
Reading

U hrvatskom obračunu 13. kola regionalne ABA lige Zadar je u svojoj dvorani pobijedio Split 61:59 (11:10, 19:22; 14:15, 17:12)

Košarkaši Zadra uspjeli su u dramatičnoj završnicina Višnjiku sačuvati vodstvo protiv Splita i pobijediti 61:59, u utakmici u kojoj su Splićani većim dijelom vodili, ali Zadar na kraju zasluženo slavio. Zadar je stigao do četvrte pobjede u ABA ligi, dvije više od Splićana, koji će imati puno teži put do osiguranja ostanka u natjecanju i sljedeće sezone.

Kako piše portal 057info.hr, pobjeda protiv Mege na gostovanju u prošlom kolu, izvrsna igra nakon dolaska novog Amerikanca, najlošija momčad ABA lige u gostima i vrlo solidna posjeta na Višnjiku obećavali su nešto lakšu utakmicu za momčad Vladimira Anzulovića. U početnoj postavi uz Cartera u Thompsona bili su Mavra, Jordano i Bursać, koji je i pogodio prva bacanja za vodstvo 2:0. Ipak, stvari kreću u drugom smjeru, Zadar je pet minuta bez poena a Split postiže devet. Drežnjak i Carter vraćaju Zadru vodstvo, u četvrtini koja je završila sa siromašnih 11:10.

Nije se dobro nastavilo ni u drugoj dionici, najviše zbog lošije igre Thompsona, koji nije uspio ući u ritam kakav je imao u prve dvije koje je za Zadar igrao u ABA ligi. U dva navrata Split je dolazio do sedam poena prednosti. Mavra je pogodio dvije trice a Carter opet bio najbolji kada je bilo najvažnije, na isteku vremena, pa je Zadar na poluvremenu gubio samo 30:32.

U trećoj četvrtini opet je Split bio u vodstvu, jednom i osam poena razlike (30:38), ali možda i ključni trenutak utakmice vidjeli smo u posljednjoj dionici, kada je Jukić promašio polaganje za odlazak na sedam poena razlike, a Vuković u protunapadu pogodio tricu za 50:52. Dalo je to krila Anzulovićevoj momčadi, Zadar je napokon došao u vodstvo a u posljednju minutu ušao s prednošću 60:54.

I još nije bilo gotovo - Žganec je pogodio dva bacanja, Carter uzvratio jednim a Shorter pogodio tricu za 61:59, i to 43 sekunde prije kraja, što je značilo da će Splićani imati još jedan napad. Dugo je curio napad u kojemu je Zadar morao potvrditi pobjedu, na kraju je Mavra ostao 'zarobljen' u sendviču Splitovih igrača te su mu suđeni koraci. Ostalo je Splićanima puno vremena, Shorter je krenuo u solo akciju s centra, ali se nije mogao 'otresti' Bursaća. Ušao je u tešku situaciju za tricu, uputio šut kojega je Bursać dočekao blokadom i tako spriječio preokret na isteku vremena.

Zadrane su predvodili Mavra (19) i Carter (18, 10 skokova), a Splićane Perković (20) i Shorter (13).