neuništiva družina

Dalić stvorio Hrvatsku kakvu još nismo imali: Karakter kojim je očaran cijeli svijet...

16.11.2018 u 09:50

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u velikom se stilu ovog četvrtka na Maksimiru protiv Španjolske vratila u igru za plasman na završni turnir Lige nacija. Još jednom se Dalićeva izabrana vrsta, kao i na SP-u, vratila iz ponora i pokazala karakter kakav nije krasio prijašnje selekcije...

Hrvatska je i dalje u igri za osvajanje Lige nacija. Iako su našu izabranu vrstu svi otpisali nakon teškog 6:0 poraza u Elcheu, a opasno je živjela i na Rujevici protiv Engleske gdje je jedva izbjegla poraz, uoči posljednjeg kola grupne faze ovog natjecanja Zlatko Dalić i njegovi igrači i dalje su u igri za prolazak na završni turnir.

  • +37
Hrvatska - Španjolska, Liga nacija, nogomet, 15.11.2018. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Nismo iznenađeni, jer tako je od samog početka, od prvog dana kad je Dalić preuzeo ovu izabranu vrstu. Hrvatska je bila na rubu neodlaska na SP, ali je svladala Ukrajinu usred Kijeva i spasila se. Zatim je prošla i dodatne kvalifikacije protiv Grčke. U Rusiji na SP-u gubila je od Danske, Rusije i Engleske te svejedno prolazila dalje. Dvaput na penale.

To ne može biti samo sreća. Radi se o karakteru kojeg je izbornik ugradio u ovaj kolektiv, borbi do samog kraja i naravno individualnoj inspiraciji koja u posljednje vrijeme više nego ikad prije presuđuje u utakmicama reprezentacija.

Sve to ima ova Hrvatska i zato odlazi na Wembley sa solidnim izgledima proći dalje i ostati u igri za osvajanje prvog trofeja u povijesti naše nogometne reprezentacije.

Veseli također što se izostanak Mandžukića, Ćorluke i Subašića sve manje osjeća, što Dalić ima hrabrosti dati priliku mladima poput Brekala i Vlašića igrati protiv najjačih mogućih protivnika, kao i to što smo dobili svog Liliana Thurama, braniča koji zabija samo ključne golove u Tinu Jedvaju.

Cijeli svijet i dalje sa strahopoštovanjem priča o hrvatskim nogometašima i to s pravom. Zasluge pripadaju svakom od njih, no svakako izborniku, jer baš u njegovoj eri ova je momčad procvjetala.

Kako god prošla utakmica u Londonu u nedjelju za budućnost naše reprezentacije nema brige. I sada smo gotovo sigurni da će igrati na Euru 2020. godine, s kim god završila u kvalifikacijskoj grupi...