psk_2

U SVOM FILMU

Dalić otkrio hoće li dozirati Modrića i koju utakmicu nikada nije pogledao

  • B.T./HTV
  • Zadnja izmjena 11.06.2024 09:23
  • Objavljeno 11.06.2024 u 08:59
Bionic
Reading

Uoči Europskog prvenstva u nogometu gost emisije HTV-a U svom filmu bio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije - Zlatko Dalić koji je ekskluzivno razgovarao s Tončicom Čeljuskom i otkrio svoje planove, strategije i očekivanja na Europskom prvenstvu

Kada je te 2017. godine stigao kao zamjena na čelo reprezentacije, nije ni slutio da će postići ovakav uspjeh.

'Ja sam imao svoje snove, svoje ambicije, koje sam sanjao, želio i htio, ali zaista nisam mislio da ću ovoliko trajati kao izbornik, a niti da ću postići ovakve medalje i uspjehe. To je za mene jedan veliki san koji mi se ostvario', priznao je Zlatko Dalić.

Nadolazeće Europsko prvenstvo, kaže, iščekivali su s velikim nestrpljenjem.

'Cijela nacija, cijeli narod, ali i svi mi. Očekivanja su velika, svi čekamo da krene, i ja jedva čekam da krene. Hrvatska je spremna, s našim navijačima ćemo se radovati i veseliti, ali, kao i uvijek, ići ćemo korak po korak i pokušat ćemo postići najbolji mogući rezultat. Prva je utakmica protiv Španjolaca će to biti jedna sjajna utakmica u Berlinu pred 80.000 navijača, takvo nešto se još nije vidjelo, toliko naših navijača, rekao je. Očekujem i navijače koji su bez karata da dođu u grad i osjete atmosferu prije utakmice. To je nešto prelijepo. I da imamo ne znam koliko karata, bilo bi premalo', poručio je izbornik u razgovoru za emisiju U svom filmu autorice i voditeljice Tončice Čeljuske.

Na prošlom Euru nismo otišli dalje od osmine finala, a upravo nam je Španjolska presudila.

'Bilo bi vrijeme da pobijedimo Španjolce. Očekujem da možemo i trebamo utakmicu okrenuti u svoju korist,

Što se tiče igrača, Dalić kaže kako između njih vlada dobra atmosfera.

'Naši igrači daju svoj maksimum kada dođu u reprezentaciju. Imali su dobre sezone, bilo je malih pehova s ozljedama, ali to je uvijek tako u nogometu. Luka Modrić? S obzirom na to kako on živi, koliko on trenira, da netko u 38. godini ovako igra, ovako se ponaša, da ovoliko traje, to je nešto fascinantno. Luku ne treba dozirati, njemu treba dati da igra što više, onda je sve bolji, istaknuo je i dodao kako je on pravi primjer svim igračima'

Za Joška Gvardiola kaže da svakom utakmicom sazrijeva, sve je bolji i bolji, te da je pred njim sjajna karijera i budućnost.

'Budući da on igra u Njemačkoj, ja ga očekujem u najboljem svjetlu, mislim da je on jedna naša karika koja će dati jako puno', ističe.

  • +7
Hrvatska navijačka zastava spuštena s Dalmatia Tower u znak podrške Vatrenima na predstojećem Euru Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Referirajući se na prošle uspjehe, naglasio je kako je Hrvatska već do sada napravila svjetsko čudo.

'Mi sami nismo svjesni što je Hrvatska napravila u zadnjih nekoliko godina', kazao je.

'Treba čekati svoju šansu, ne treba juriti, treba čekati svoju prigodu. U takvim prigodama presuđuje jedan gol, i onda kada se on postigne, treba sačuvati mir, koncentraciju, samopouzdanje. Hrvatska uvijek kao grupa napravi rezultat. Nisam pobornik naglašavanja pojedinaca, poručuje.

Kada igraš za reprezentaciju to nema cijenu, to se ne plaća, igraš za svoju državu, svoj narod, slušaš svoju himnu i nema većega motiva, priznaje i dodaje kako su složili reprezentaciju punu vjere i motivacije.

  • +22
Portugal - Hrvatska (8.6.2024.) Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Referirao se i na neke teške odluke koje je morao donositi.

'Meni je žao što su neke odluke donesene, ali ja sam ih morao donijeti, na kraju su se one pokazale ispravne i točne. Odluka mora biti na vrijeme, rekao je i dodao da on kao izbornik i lider grupe odluke donosi sa stožerom, ali prije toga napravi analizu. Kad donese odluku, iza nje stoji, čvrsto i vjeruje u nju te da poslije toga nema povratka.

Što se tiče Marka Livaje, rekao je kako je Marko 'sam donio odluku i da on tu odluku poštuje'.

'Hrvatska reprezentacija ni o kome ne ovisi, može se i bez mene i bez svakoga drugoga. Bitno je da mi znamo što nam je cilj i da tražimo rezultat.'

Otkrio je još jedan zanimljivi detalj. Nikada nije pogledao utakmicu protiv Francuske u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

  • +11
Trening reprezentacije Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

'Nisam je pogledao iz više razloga. Mislim da je Hrvatska odigrala najbolju utakmicu na svjetskom prvenstvu baš protiv Francuske, po meni dvije krive odluke sudaca koje su nas dovele u negativu iz koje se više nismo mogli vratiti', kazao je.

Rekao je kako je hrvatski nogomet i sport najveći brend naše države.

'Cijeli svijet je upoznao Hrvatsku baš na taj način na koji smo se borili za svoju državu. Dokazano je da mali mogu napraviti veliki uspjeh i to je sjajna poruka mladim ljudima. Da vjeruju u sebe, budu uporni i da će se njihov rad naplatiti kad-tad', istaknuo je Dalić.

Prošla godina bila je teška za izbornika. Otišli su bliski ljudi iz njegovog života, njegovi roditelji, a napustio nas je i 'nogometni otac', Ćiro Blažević.

Izvor: tportal.hr / Autor: HNS

'Težak period je iza mene. Ja sam u godinu dana ostao bez oca i majke, nakon toga je umro i moj mentor, nogometni otac Ćiro Blažević. Moji roditelji su otišli u roku od godinu dana i to je bio jedan težak period kada sam se ja sa svojom sestrom i bratom trudio da svojim roditeljima olakšam te njihove zadnje godine. Ali, na kraju mogu reći da sam ponosan što smo mi kao obitelj napravili, moji roditelji doživjeli su moje najveće uspjehe, oni su u tome uživali, rekao je Dalić te poslao poruku svim mladim ljudima: "Svi koji imate prigodu, nemojte zaboraviti svoje roditelje. Vodite brigu o njima, posjetite ih, javite im se, jer na kraju kad oni odu svima će biti žao da smo premalo dali pažnje i vremena svojim roditeljima. Ja sam to osjetio, bio sam puno na putu, ali zadnjih godinu dana sam se stvarno potrudio da budem s njima', rekao je Dalić.

Izvor: tportal.hr / Autor: HNS

>> Intervju u cijelosti možete pogledati i pročitati OVDJE.

Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal