KOPLJANICI VISOKOG STILA

Da se smrzneš... Ovako se Ajax oprostio od svog giganta

04.04.2016 u 15:37

Bionic
Reading

Amsterdamski Ajax se na impresivan način oprostio od svog najboljeg igrača svih vremena

Johan Cruyff je, nada se cijeli nogometni svijet, nakon prerane smrti negdje udobno smjestio i ovoga tjedna uživao u moru komemoracija koje su upriličene njemu u čast. Nizozemska reprezentacija, Barcelona i čitava Eredivisie poklonili su se uoči mečeva ikoni koja ih je gradila, a vrhunac je došao tijekom meča Ajaxa i Zwollea.

Tisuće navijača uoči utakmice je prošlo Amsterdamom od starog stadiona gdje je Johanova generacija pokoravala Europu, preko njegovog rodnog mjesta do Amsterdam Arene koju su navijači već preiemovali u Johan Cruyff Arena. Pitanje je vremena kada će i službeno ponijeti to ime.

50 tisuća Ajaxovaca ispunilo je dupkom impresivno zdanje i punog grla otpjevalo pjesmu Johanu u čast. Cijeli stadion bio je obojan u prigodnoj koreografiji, na terenu su bili oromni dresovi u kojima je igrao i njegovi bivši suigrači i učenici. Navijači su spustili ogromnu zastavu s Cruyffovim likom niz obje etaže, njegovo lice sve je 'nadgledalo' sa semafora.


Mogao je biti zadovoljan. S Mjeseca se vidjelo s koliko emocija su se njegovi poklonici oprostili od neponovljivog idola, a zatim je nakon zaglušujuće buke uslijedila minuta šutnje. Za razliku od pojedinih ultraprimitivaca koji su obečastili ceremoniju u Barceloni Ajaxovim hramom odjekivala je potpuna tišina 'narušena' tek šumom upaljenih baklji najvećem u čast.

14. minutu svi su proveli na nogama plješčući, te mu skandirali još puno puta tijekom utakmice. Osim ponosnih sjećanja Ajaxovci su na poklon dobili i uvjerljivu pobjedu (3:0) kojom su zasjeli na vrh ligaškog poretka s dva boda prednosti pred PSV-om pet kola prije kraja.