24 SATA LE MANSA

Čudo: Iz smrskanih vozila izišli neozlijeđeni

12.06.2011 u 16:21

Bionic
Reading

Dva velika čuda, tako bi se mogle opisati dvije teške nesreće na ovogodišnjoj utrci 24 sata Le Mansa, u kojima samo velikom srećom nije bilo smrtnih posljedica.

Nije prošao ni prvi sat utrke, a na Circuit de la Sartheu došlo je do teške nesreće u kojoj se Audijev vozač Allan McNish zabio u zid. Udario je u Ferrarijev bolid, zavrtio se, a zatim pogodio u zaštitnu ogradu, da bi se njegov audi R18 TDI doslovce raspao. Gume i dijelovi letjeli su visoko u zrak, a samo srećom nitko nije stradao. McNish se izvukao iz bolida i odšetao, a suci i fotoreporter koji su stajali kraj piste nisu bili ni svjesni da su im iznad glava letjeli smrtonosni projektili.

'Gledao sam smrti u oči, nakon svega mogu samo reći veliko hvala Audijevim konstruktorima što su napravili tako izdržljiv bolid', rekao je McNish.

Nekoliko sati nakon McNishove, dogodila se još puno teža nesreća, i to opet Audijevu vozaču. Mike Rockenfeller na najbržem je dijelu staze, pri brzini od 300 km/h, udario gotovo izravno u zid. Vozilo s rotirkama i vatrogasci odmah su otišli na stazu, a u boksu su se svi primili za glavu i pomislili na ono najgore... No, onda je iz potpuno neprepoznatljivog bolida izišao Rockenfeller. A samo nekoliko minuta kasnije bolid je eksplodirao.

'Nevjerojatno kakvu je sreću imao. Ima tek nagnječenje ramena', izvijestio je glasnogovornik momčadi.

Zanimljivo, u oba slučaja Audijevi su se vozači sudarili s Ferrarijevima.

Inače, utrka 24 sata Le Mansa vozi se od 1923. godine, a obilježilo ju je nekoliko teških nesreća u kojima je poginuo 21 vozač. Najcrnja je bila 1955. godina, kada je poginuo vozač Pierre Levegh i više od 80 gledatelja. Posljednja teška nesreća koja je završila smrću dogodila se u svibnju 1997. kada je život izgubio Francuz Sebastien Enjolras.

Srečković McNish je sam izišao iz automobila, u stravičnom sudaru prošao je bez ikakve ozljede