REKORD UGROŽEN

Čudesna večer: Ispisana povijest skoka u vis!

15.06.2014 u 10:38

Bionic
Reading

Čudesne se stvari događaju ove godine u muškom skoku u vis. Zlatni dani ove discipline nastavljeni su i u subotu na mitingu Dijamantne lige u New Yorku...

Pobijedio je aktualni svjetski prvak Bogdan Bondarenko ispred svjetskog dvoranskog prvaka Mutaza Esse Barshima, a pritom su obojica preskočila fantastičnih 2.42 metra i to iz prvog pokušaja. Samo zahvaljujući činjenici da je Barshim dvaput rušio na 2.35 pobjeda je u konačnici pripala Ukrajincu, ali oba su atletičara ispisala povijest. Nikad se prije, naime, nije dogodilo da su na istom natjecanju dvojica visaša letjela preko takve visine!

Osim toga, Bondarenko je izjednačio europski rekord Patrika Sjöberga, a Kataranin Barshim je srušio azijski rekord. Dakako, radi se i o novom rekordu Dijamantne lige.

O kakvom je dosegu riječ, govori i podatak da je posljednji put svijet vidio skok preko 2.42 metra na otvorenom prije točno 20 godina: u lipnju 1994. je to uspjelo aktualnom svjetskom rekorderu Javieru Sotomayoru. On je i jedini koji je ikad skakao više od Bondarenka i Barshima. Ukrajinac i Kataranin su u subotu pokušali srušiti i Sotomayorov svjetski rekord (2.45) koji stoji još od srpnja 1993. godine, ali njihovi pokušaji na 2.46 nisu bili uspješni.

'Puno ljudi govori samo o svjetskom rekordu. Svaki dan slušam pitanja ''kada će pasti svjetski rekord?'' No, to je vrlo teško napraviti. Ne znam kada će se to dogoditi,' komentirao je Bondarenko, a za razliku od njega, Barshim je bio konkretniji.

'Nije lako srušiti svjetski rekord. Mi smo samo ljudi, ne možemo skakati svaki put na ovakvoj razini. Neki put se osjećamo dobro, neki put lošije. Ovisi o tijelu i o danu. Svjetski rekord zahtijeva više od obične pripreme. Za svjetski rekord je potreban savršen dan. No, sve sam uvjereniji da će se taj dan dogoditi ove sezone,' poručio je Barshim.

Tijekom ove sezone na otvorenom vidjeli smo već šest skokova iznad 2.40 metara (po dvaput Bondarenko i Barshim, jednom Ivan Uhov i Derek Drouin). Lani su se dogodila tri takva skoka, a prije toga se zadnji put preko 2.40 skakalo 2000. godine!