DOLAZI SPARTAK

Crveno-bijeli ponovo u Ledenoj; spektakl zagarantiran!

16.09.2015 u 12:49

Bionic
Reading

Dio sportskog udruženja Spartak Moskva sa najvećim brojem navijača u Moskvi i Rusiji, HK Spartak Moskva je u svojoj povijesti dao čak 16 zlatnih olimpijaca te osvojio četiri naslova prvaka Sovjetskog saveza, dva naslova prvaka Europe te čak pet puta pobijedio na najstarijem i najprestižnijem hokejskom turniru, Spengler kupu koji se održava u švicarskom Davosu. Pavel Bure, Danny Markov, Ilja Kovaljčuk, Dominik Hašek ili Slava Kozlov samo su neka od velikih imena ruskog i svjetskog hokeja koja su tijekom svoje karijere nosila dres ove hokejske institucije.

Nakon tri sezone zaredom s neulaskom u playoff KHL lige, s najneuspješnijim nizom u povijesti kluba od 17 poraza te bankrota kluba nakon odlaska glavnog sponzora te pauziranja prošle KHL sezone, Spartak Moskva se ponovno osovio na noge i ove godine se vratio u elitno hokejsko natjecanje, veliku Kontinentalnu hokejsku ligu. Povratak Spartaka u KHL je među ljubiteljima hokeja, a posebno među navijačima kluba, dočekan s oduševljenjem, a simbolika imena kluba daje dodatnu dimenziju upornosti i borbi kluba za opstanak u najvišem rangu hokejskog natjecanja u Rusiji i Europi.

Zanimljivost vezana za nastupe Spartaka u novoj sezoni je što će, iz tehničkih razloga, 23 od 30 domaćih utakmica ove sezone umjesto u Sokoljnjikima u kojima su igrali preko 50 godina, odigrati u Lužnjikima, tradicionalnoj dvorani Dinama iz Moskve, kojima se ove godine pružila mogućnost nastupanja u supermodernoj novoj VTB Ledenoj dvorani, poznatoj i kao Arena Legendi.

Ulazak u novu sezonu Spartak je započeo odlično pobjedivši u predsezoni na dva pripremna turnira: „Kupu gradonačelnika Moskve“ i „Kupu Černiševa“, koji su se igrali u Areni Legendi, novoj dvorani Dinama iz Moskve. Međutim, kako je započela sezona, rezultati su pali. Mediji govore kako je jedan od razloga loše igra Spartaka nešto manji proračun od onoga na koji su u Spartaku inače navikli. Naime, Spartak, kao ruski klub, ne smije u momčadi imati više od sedam stranaca, ili kako ih u Rusiji zovu, „legionara“, a budući da ruski igrači nisu najjeftiniji na tržištu, složiti dobru rusku momčad sa smanjenim budžetom očito nije lak zadatak.

Spartak se trenutno nalazi na predzadnjem mjestu zapadne konferencije sa pet bodova iz devet utakmica, a u Zagreb dolaze nakon visokog poraza (4:1) od Dinamo Minska na domaćem ledu. No, sezona je duga i klub i momčad sa takvom poviješću, tradicijom, iskustvom i brendom kao što je Spartak Moskva ne treba nikada potcjenjivati, a još manje prerano otpisivati. Spartak je dosada jedanput nastupio u Ledenoj i odnio pobjedu​. Na nadolazeću utakmicu i oni i Medvjedi gledaju kao na novu mogućnost za osvajanje bodova i uspinjanje na tablici, što je garancija još jedne hokejske poslastice za sve ljubitelje „najbrže igre na svijetu“.

KHL MEDVEŠČAK ZAGREB – HK SPARTAK MOSKVA
Četvrtak, 17.9.2015., 19:30, Ledena dvorana Doma sportova

396502,394981,396074,395764