FIFA_SP_2018.svg

to bi bio presedan

Crveni karton Boatenga mogao bi Njemačku koštati skuplje nego itko očekuje!

  • Ivan Janković
  • Zadnja izmjena 24.06.2018 19:37
  • Objavljeno 24.06.2018 u 19:37
Bionic
Reading

U posljednjem kolu izuzetno uzbudljive skupine F ako Njemačka i Švedska ostvare minimalnu pobjedu istim rezultatom dogodit će se po prvi put u povijesti SP-a da imamo tri reprezentacije na vrhu grupe sa 6 osvojenih bodova i istom gol razlikom, a tada bi za Elf bio izuzetno skup crveni karton Jeromea Boatenga...

Njemačka se na spektakularan način spasila u 95. minuti utakmice sa Švedskom ove subote, zahvaljujući pogotku Tonija Kroosa, no posao još nije dovršila u izjednačenoj skupini F i treba joj pobjeda u posljednjem kolu protiv Južne Koreje kako bi osigurala plasman u osminu finala.

  • +28
SP 2018., skupina F: Njemačka - Švedska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ako ta pobjeda bude dva ili više razlike, Löwowa izabrana vrsta u svakom će slučaju proći dalje, no ako bude minimalna, mogla bi se dogoditi prilično neobična situacija. Naime, ako recimo Njemačka pobijedi Koreju s 1:0, a istim rezultatom Švedska Meksiko, imali bismo tri reprezentacije sa 6 osvojenih bodova na vrhu koje bi također imale identičnu gol razliku.

To bi bio presedan u povijesti SP-a, a najbliže sličnoj situaciji bili smo kad su Saudijska Arabija, Nizozemska i Belgija završili grupu s po šest bodova 1994. godine, ali različitom gol razlikom, dok su recimo na istom SP-u Italija, Norveška, Meksiko i Irska imali po četiri osvojena bodova uz jednak omjer primljenih i postignutih golova.

Ako se to dogodi, odlučivao bi 'fair play' i Njemačka bi definitivno požalila zbog crvenog kartona Jeromea Boatenga i završila svoj nastup u Rusiji.

Ipak, malotko vjeruje da bi tako moglo biti pa će 'fair play' pravilo vjerojatno morati odlučivati negdje drugdje. Najveći su izgledi da to bude u skupini G, u slučaju remija Engleske i Belgije u zadnjem kolu, s obzirom da zasad imaju po šest bodova i istu gol razliku 8:2. Englezi su tu u prednosti za jedan žuti karton i ako ne izgube i ne budu grubi u četvrtak, bit će prvi u grupi...