TJEDAN ZA ZABORAV

Crna kronika, Mamićeve nebuloze i sukob taština

10.02.2009 u 13:17

Bionic
Reading

Iako bi ovo trebao biti sportski komentar, proteklih se dana previše popratnih događaja vezalo uz sport, gurajući u prvi plan sve osim sportskih rezultata i uspjeha. Naravno, to ne znači da rezultatskih uspjeha proteklih dana, poput hrvatskog finala na ATP-u u Zagrebu, nije bilo. Ali kada se direktoru istog turnira prijeti smrću - onda je to ipak jača vijest. Ili kada se uspjesi manje poznatih tenisača vežu uz kladionice i namještanja te kada na površinu isplivaju razne malverzacije po (drugim) teniskim turnirima

Najružnija i najtužnija priča stigla je u nedjelju ujutro kada su mađarski mediji prenijeli vijest o ubojstvu rumunjskog rukometaša te teškom ozljeđivanju još dvojice njegovih suigrača. Nama je posebno bolno i to što je jedan od njih hrvatski (potencijalni) rukometni reprezentativac Ivan Pešić. Mladić koji je sa 19 godina otišao zarađivati kruh u inozemstvo i koji je, ne razmišljajući o posljedicama, priskočio u pomoć nesretnom Rumunju Cozmi. Huligani, nevažno jesu li mađarski ili nečiji drugi, noževima i palicama preuzeli su glavnu riječ u dijeljenju pravde i određivanju sudbina. Uopće nije važno hoće li Pešić bez bubrega smoći snage i stati pred rukometni gol, već hoće li se, kako i kada oporaviti od šoka i steći povjerenje u mlade ljude koji noćima dežuraju po ulicama.

Gledano iz ugla ove nesreće, u kojoj je izgubljen jedan život, a u dva je unesen nemir, Mamićevo prizivanje na lijepe trenutke u komunističkoj Jugoslaviji i njegovu, nadajmo se utopističku, želju da se jednog dana opet igra liga s klubovima s prostora bivše Jugoslavije, izgleda jednako zastrašujuće. Bojim se i pomisliti s koliko bismo se straha nedjeljama šetali oko Poljuda, Maksimira, Kantride ili Gradskog vrta. Mamić o tome ne razmišlja, već kao pravi gospodarstvenik, o tome kako bi od, za njega ionako unosnog biznisa, napravio još unosniji.

Nažalost, Mamićev ispad, baš kao i sukob rukometnog trenera Line Červara i HTV-ovog komentatora Bože Sušeca u medijima, ali i društvu općenito, praćeni su s više pažnje nego što se pratio razvoj zdravstvenog stanja teško ozlijeđene stolnotenisačice Sandre Paović ili skijaša Ivice Kostelića, kojem su neki već prišili da traži alibi za eventualni (ne)uspjeh u svjetskom kupu.

Seriju crnih vijesti zaokružio je Zadrov košarkaš Jere Macura, koji je doživio, na svu sreću i sa samo lakšim ozljedama preživio, prometnu nesreću.

Ne daj nam Bože više ovakvih tjedana.

P.S. U cijelom nizu ružnih, bilo je i lijepih vijesti. To su svakako pobjede Blanke Vlašić u Švedskoj i Njemačkoj te Eduardov povratak u prvu momčad Arsenala.