UFC 143

Condit sredio Diaza, Werdum uništio Nelsona

05.02.2012 u 09:04

Bionic
Reading

Iako smo u glavnom dijelu večeri UFC-a 143 vidjeli samo jedan prekid, borbe iz Mandalay Bayja ne samo da nisu razočarale, nego dapače, još jednom su oduševile sve MMA fanove diljem svijeta

U odličnom dvoboju koji je na kraju trajao čitavih pet rundi, Carlos Condit je pobijedio Nicka Diaza i postao privremeni prvak UFC-a u velter diviziji. Možda će oko ove odluke biti mnogo diskusija, no ako se objektivno pogleda ukupni dojam, čini se da su suci ipak ovaj put dobro presudili.

Pametnom taktikom koja se oslanjala prije svega na vrhunsko kretanje i izbjegavanje direktnih šakačkih okršaja, u ovom meču podcijenjeni Condit, je potpuno iznenadio favoriziranog Diaza. Iako je donedavni Strikeforceov prvak čitavu borbu pokušavao stiskati svog protivnika i inicirati malo žešću izmjenu koja njemu odgovara, Condit se nije dao uvući u taj žrvanj nego se slijepo držao taktike koju su za njega pripremili treneri iz Jacksonove akademije.

A plan je funkcionirao savršeno. Razbijajući Diazov ritam low kickovima i povremenim 'ubodima rukama', Condit je marljivo skupljao bodove izazivajući pritom sve veću i veću frustraciju kod svog protivnika. Kako je dvoboj odmicao tako je i prividni Diazov pritisak kopnio, a Condit je u trećoj i ćetvrtoj rundi dominirao i u direktnim izmjenama na nogama.

MEČ CONDIT VS. DIAZ POGLEDAJTE OVDJE.

Krajem pete runde Diaz je ipak uspio srušiti svog protivnika na parter i uzeti mu leđa. Ipak, osim za jalov pokušaj armbara, vremena za nešto više jednostavno nije bilo. S obzirom na sve viđeno, objektivno je zaključiti kako je Condit zaista zaslužio ovaj vrijedni pojas.

Kao uvod u ovaj dvoboj poslužio je sjajan teškaški okršaj Royja Nelsona i Fabricija Werduma. Iako se očekivala prednost na nogama za Big Countryja, a nadmoć Werduma u parteru, pokazalo se kako Brazilac s pravom nosi crni pojas u Muay Thaiju. Već je u prvoj rundi serijom ubojitih koljena izmasakrirao Nelsonovo lice, a nakon usporenih snimki tih čistih udaraca teško se oteti dojmu da bi tek rijetki borci preživjeli takav masakr.

No, ne samo da je preživio silnu kaznu, Nelson je na kraju runde uspio plasirati svoj poznati široki desni kroše i dobro uzdrmati Werduma koji je završio na podu. I ostale dvije runde prošle su u potpunoj dominacija Brazilca u stojci. Werdum je bio raznovrsniji i točniji, a njegovi razorni udarci potpuno su uništili lice Big Countryja.

'One punch knockout' taktika koju je pripremio Nelson, jednostavno protiv borca kao što je Werdum nije urodila plodom i Brazilac je zasluženo slavio u svom povratničkom UFC meču,' piše fightsite.hr.

MEČ WERDUM VS. NELSON POGLEDAJTE OVDJE.

Josh Koscheck se na teži način morao uvjeriti da je Mike Pierce respektabilan i vrlo čvrst borac. Bivši izazivač je, naime, noćas to osjetio na vlastitoj koži. U vrlo izjednačenom meču koji je mogao otići na obje strane, Koscheck je slavio podijeljenom odlukom sudaca. Čini se kako je presudilo rušenje koje je brbljavi Amerikanac uspio izvesti na samom kraju dvoboja i koje mu je donijelo treću i presudnu rundu. Unatoč porazu, Pierce je odradio jako dobar meč i čelnici UFC-a mi sigurno neće zamjeriti što je izgubio od Koschecka.

U dvoboju dva top borca bantam divizije, Brazilac Renan Barao je izdominirao inače odličnog Scotta Jorgensena. Ovaj majstor BJJ-a s nevjerojatnim scoreom je dokazao kako se jednako kvalitetno snalazi i u borbi na nogama. Iako su svi očekivali da će svoju šansu tražiti na parteru, Barao je iznenadio taktikom i inzistiranjem na stand up borbi. To se pokazalo kao pun pogodak jer je potpuno deklasirao Jorgensena i tako se katapultirao gotovo na sam vrh divizije do 61 kilograma.

U prvom meču glavnog dijela programa iskusni UFC veteran Ed Herman je nakon 1 minute i 43 sekunde ugušio novopridošlog Clifforda Starksa. Nakon apsolutne dominacije Starksa u prvoj rundi, Herman je uspio iskoristiti trenutak nepažnje svog protivnika te je rušenjem, a zatim i s gušenjem s leđa šokirao sve prisutne u Mandalay Bayju. Veliki preokret i treća pobjeda u nizu za Hermana.

Spomenimo, kako ste UFC-a 143 mogli vidjeti ekskluzivno i uživo na kanalu Fight Channel PPV (MaxTv, kanal 25) u noći sa subote na nedjelju, 5. veljače od 4 ujutro.

Glavne borbe:
Carlos Condit def Nick Diaz via Jednoglasna odluka sudaca (48-47, 49-46, 49-46)
Fabricio Werdum def Roy Nelson via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 30-27)
Josh Koscheck def Mike Pierce via Podijeljena odluka sudaca (28-29, 29-28, 29-28)
Renan Barao def Scott Jorgensen via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 30-27)
Ed Herman def Clifford Starks via Prisiljavanje na predaju (rear-naked choke) – R 2, 1:43

Uvodne borbe:
Dustin Poirier def Max Holloway via Prisiljavanje na predaju (mounted triangle-armbar) – R 1, 3:23
Matt Riddle def via Henry Martinez via Poijjeljena odluka sudaca (28-29, 29-28, 29-28)
Edwin Figueroa def Alex Caceres via Podijeljena odluka sudaca (28-27, 27-28, 28-27)
Matt Brown def Chris Cope via Knockout (punches) – R 2, 1:19
Steven Thompson def Dan Stittgen via KO – R 1, 4:13
Rafael Natal def Michael Kuiper via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 29-28)