TRENER GUBI POPULARNOST

Ćiro Vahi: Sammira treba znati voditi

28.02.2011 u 20:12

Bionic
Reading

Iskusni Miroslav Ćiro Blažević u razgovoru za Agenciju VLM osvrnuo se na problematičnog Dinamovog Brazilca Sammira

Sada, kada je očito da zabludjelom Sammiru nema pomoći, vrijeme je za već iskušanu metodu. Poeziju. Onako kako se Mamić već obraćao prijestupnicima, Mandžukiću i, naravno, Sammiru.

'Galeb se topi u vodama, život u ljubavi, ljubav u suzama. Ja volim vas! Riječi su lažne, a djela istinita. Ako vi ne možete shvatiti moju ljubav prema vama i što ljubav znači u životu, ja ipak – volim vas.

Ispjevao je zaneseni Dinamov dopredsjednik potkraj kolovoza 2009. te ljubav prema Mandžukiću zaista iskazao djelom: plaćom od milijun eura godišnje. Sammir je i dan danas na 200.000. Možda je i to razlog frustriranosti igrača iza kojega je jesen iz snova, igre koje su zadivile Europu.

Je li Sammirovo stanje doista neizlječivo, može li ga se otrgnuti iz ralja ludih noćnih provoda? pitamo Miroslava Blaževića, trenera golemoga iskustva, specijalista za takve slučajeve.

'Kakav je to odnos s igračem da se Sammir usudio dva-tri puta napraviti istu stvar? Očito, problem nije u Sammiru, nego negdje u izvoru', kaže Blažević, kroz čije je ruke prošlo na tisuće igrača.

Jeste li imali sličan slučaj? Svojedobno ste vodili Boru Cvetkovića, Čavu Dimitrijevića...

'Nikada, jer to nisam dopustio. Gradio sam takve odnose s igračima da nikome nije palo na pamet da radi takve stvari. Ali nije svakome Bog dao da zna s takvima kao što je Sammir. Za kojega ne vjerujem da je pretjerivao s noćnim životom, jer onda ne bi mogao nizati onakve bljeskove i dosegnuti onako visoku razinu igre', dodaje Blažević.

Kako zauzdati neukrotiva Brazilca?

'Kazna nije rješenje, nikada u životu nisam novčano kaznio niti jednoga igrača! Znate li igraču prići, vidi li da mu želite dobro, voljet će vas i kad ste mu poput oca i kad ste mu poput očuha', zaključio je Ćiro.

U klubu kao da su se s Ćirom konzultirali, pa će Sammir ostati pošteđen novih sankcija. Shvatili su da drastična kazna samo izaziva suprotan efekt i da bi Sammir mogao samo još više potonuti. Kao i u Mandžukićevu slučaju, Dinamova je strateška odrednica igraču povisiti cijenu i što prije ga prodati. To zasićeni Sammir i želi, jer je u Dinamu već starosjedilac, s četiri godine staža, četiri naslova prvaka i petim na putu...

Međutim, zataškavanjem najnovijega Sammirova ispada, u Dinamu opet ne šalju nimalo ohrabrujuće poruke ostalim igračima. Bi li tako izmislili 'slobodnu večer' da su u dva ujutro viđeni Kramarić, Ibañez, Rukavina ili Badelj?

Ima još: Calello na pripremnoj utakmici odbije ući u igru, a onda za nagradu u Karlovcu igra od prve minute. Zar je onda čudno što Vahi autoritet slabi, a popularnost u svlačionici sve mu je manja?