25. VEGETA CROATIA OPEN

Čilić, Dolgopolov, Robredo i Fognini vraćaju se u Umag

13.06.2014 u 15:37

Bionic
Reading

Najstariji i najpoznatiji hrvatski ATP turnir u svom 25. jubilarnom izdanju dovodi u Umag niz velikih svjetskih tenisača. Uz vrhunski tenis, od 17. do 27. srpnja posjetitelji 25. Vegeta Croatia Opena moći će uživati i u bogatom gourmet programu te nastupima hrvatskih i regionalnih glazbenih zvijezda. Pripremljeno je i nekoliko iznenađenja.

Listu igrača jubilarnog turnira predvode pobjednici Umaga iz zadnje tri godine. Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić, pobjednik umaškog turnira u 2012. godini i osvajač dva ATP turnira u ovoj sezoni (Zagreba i Delray Beacha) te finalist Rotterdama (turnir serije 500) vraća se u Umag.

Uz Čilića, ove godine u Umag dolaze i pobjednik iz 2011. Alexandr Dolgopolov, kao i branitelj prošlogodišnjeg naslova Tommy Robredo te prošlogodišnji finalist Fabio Fognini. Dolgopolov je svake godine jedna od najvećih zvijezda Umaga, a na početku ove sezone sjajnim se igrama vratio među 20 najboljih na ATP ljestvici. Robredo je na prošlogodišnjem turniru na putu do pobjede izgubio samo jedan set, a Fognini stiže u Umag kao trenutačno 15. igrač svijeta, pobjednik Vina del Mara i finalist Buenos Airesa i Münchena.

Na umaški turnir i ove godine dolaze mladi, a već etablirani igrači, pa je tako na listi ponovno i Čeh Jiří Veselý, kojemu je prošle godine ATP dodijelio nagradu „ATP Star of Tomorrow Award“ kao najmlađem igraču koji je ušao u Top 100 svjetskog tenisa, te Australac hrvatskog podrijetla Bernard Tomić, nekad jedan od najboljih juniora svijeta te finalist Sydneyja ove sezone. Prema procjenama mnogih na Touru, njihov potencijal je za sam vrh svjetskog tenisa.

Snažna konkurencija

Uz Marina Čilića, ove godine u Umag dolaze i pobjednik iz 2011. Alexandr Dolgopolov, kao i branitelj prošlogodišnjeg naslova Tommy Robredo te prošlogodišnji finalist Fabio Fognini.

'Mnogim tenisačima ATP World Toura, umaški turnir jedan je od najomiljenijih turnira. Uz četvoricu pobjednika i finalista ATP Umaga, među ostalima turnir igraju i Talijan Andreas Seppi, Austrijanac Jurgen Merzel, Argentinac Carlos Berlocq i kolumbijski igrač Santigao Giraldo. Također, dvije pozivnice za sudjelovanje na turniru zasluženo idu našim mladim teniskim snagama Borni Čoriću i Mati Deliću. U slavljeničkom tonu uz vrhunske teniske egzibicije, gledat ćemo izrazito jak teniski tunir od 21. do 27. srpnja', ističe direktor turnira Vanja Božičković.

Egzibicijski meč četvorice velikana tenisa

Sportski dio turnira ove će godine uveličati i četvorica velikana svjetskog tenisa egzibicijskim mečom koji se igra na ATP stadionu odmah nakon svečanog otvaranja 19. srpnja. Pobjednik Wimbledona Goran Ivanišević, pobjednik Roland Garrosa i trostruki pobjednik Umaga Thomas Muster, te finalisti Roland Garrosa Henri Leconte i Mansour Bahrami podsjetit će nas na početke umaškog turnira i vrijeme kada su oni harali svjetskim tenisom.
Prvi finalist Umaga i nekadašnji drugi igrač svijeta Goran Ivanišević jamči dobru zabavu za gledatelje, iako ne zanemaruje ni konačni rezultat. „Bit će tijesno, Thomas se prije nekoliko godina čak vratio aktivnom tenisu, Henri i Mansour redovito igraju parove. Svi su oni velemajstori, siguran sam da ćemo odigrati zanimljiv i uzbudljiv meč. Usput ćemo se, naravno, svi skupa i zabaviti“, najavljuje Goran.

Prodaja ulaznica za egzibicijski meč kreće od danas, petka, 13. lipnja, a iste će se moći kupiti online putem tickets.croatiaopen.hr.

Zaokružen turistički proizvod


Zahvaljujući ATP turniru, koji traje već punih 25 godina, ne samo da je Umag postao prepoznatljiva teniska destinacija, već je to i cijela Istra, istaknuo je zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić.

'Vegeta Croatia Open zaokružen je turistički proizvod, koji iako tradicionalno traje već četvrt stoljeća, kontinuirano uvodi inovacije i tako pozicionira Umag i Istru kao vrhunsku destinaciju za aktivan odmor i sportski turizam. Prošle je godine slika iz Umaga bila emitirana u 170 zemalja diljem svijeta, što dovoljno govori u prilog činjenici o važnosti promocije Hrvatske kao destinacije.'

Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese izrazio je zadovoljstvo listom igrača, koja potvrđuje visok status Umaga u svijetu tenisa. „Možda ni sami dosad nismo bili svjesni kolika je važnost ovog turnira za imidž Umaga. U ovih 25 godina postao je događaj koji se iščekuje i koji u velikoj mjeri pronosi ime Umaga i Hrvatske svijetom. Slično kao što se London povezuje s Wimbledonom ili Pariz s Roland Garrosom, tako je mnogima nas ATP turnir prva asocijacija na Umag i Hrvatsku.“

Podravka je i ove godine pružila podršku turniru kao title sponzor, a direktorica korporativnih i marketinških komunikacija Marinka Akrap istaknula je: „Podravka je sponzor ATP turnira već 12 godina, točnije od 2002. godine. Naslovni sponzor postala je 2006., kada je umaški turnir dobio naziv Studena Croatia Open, a od 2012. turnir nosi naziv Vegeta Croatia Open, po našem najpoznatijem brendu koji baš kao i turnir ove godine slavi svoj jubilej – 55 godina postojanja. Ponosni smo na ostvarenu suradnju te smo uvjereni da će i ovo jubilarno izdanje turnira biti iznimno uspješno.“

Bogat gourmet i glazbeni program


Uzbudljivi teniski mečevi, bogat program Istria Gourmet Festivala i ATP Party Nights atrakcija su 25. Vegeta Croatia Opena.

Sve najbolje što stvara istarska zemlja u Umagu je okupljeno pod kapom Istria Gourmet Festivala, podijeljenog u četiri zone: Naša kužina, Istria Gourmet Restaurant, Taste Istria i Vinistra. U Našoj kužini predstavljaju se tri ponajbolja lokalna restorana, u Istria Gourmet Restaurantu specijalitete visoke kuhinje pripremaju restoran San Rocco i njegovi inozemni gosti, zona Taste Istria posvećena je biranim istarskim delicijama na 28 degustacijskih punktova, dok udruga Vinistra ima svoj štand s najboljim istarskim vinima. Dodatni sadržaj su vođene vinske degustacije „Skrivene čari istarskih vina“, koje se održavaju u suradnji s Vinistrom i Hrvatskim sommelier klubom. Vina se na degustacijama boduju, a konačni pobjednik stječe titulu ATP vina. Prethodne dvije godine priznanje je pobjedničkom vinu uručivao pokrovitelj umaškog turnira, predsjednik RH Ivo Josipović

Glazbeni program ATP Party Nights donosi svakodnevnu zabavu do ranih jutarnjih sati za različite ukuse, uz domaće i inozemne glazbene zvijezde. To znači 100 sati programa u 11 dana turnira na jedinstvenoj lokaciji ATP Dance Arene. Program ove ove godine započinju velikim koncertom otvorenja najpopularniji hrvatski pankeri Hladno pivo. Vrhunsku zabavu jamče i koncerti Gustafa & Bambarabande, Luke Nižetića, grupe Nola, Natali Dizdar, The Frajli iz Novog Sada te nastupi svjetskih DJ atrakcija. Središnji zabavni događaj opet će biti već tradicionalni izbor za Miss hostesa, koji redovito izaziva najveći interes publike. Ulaz je za sve posjetitelje turnira besplatan.

25. Vegeta Croatia Open ponovno priprema i cjelotjedni program za djecu, popularni Kids Week, a znatno je obogaćen i sadržaj Fan zone, gdje ljubitelji tenisa mogu isprobati svoje vještine u zabavnim nagradnim igrama.

Svjetska promocija Istre i Hrvatske


Uz desetke tisuća posjetitelja, umaški turnir svake godine privlači i mnoštvo uglednika iz politike, gospodarstva i društvenog života. Uz to, Vegeta Croatia Open daje veliki doprinos promociji Umaga, Istre i Hrvatske u svijetu. Sliku s turnira prenosi 25 TV postaja u 170 država svijeta na pet kontinenata, a tijekom mečeva na svim televizijama emitira se promotivni spot Umaga. Live prijenosi putem interneta, uvedeni prošle godine za mečeve na Grand Standu, ove će godine biti emitirani i u sklopu međunarodni live prijenosa turnira.