BILO JE I VRIJEME

Čile nakon 48 godina našao novu žrtvu

16.06.2010 u 15:19

Bionic
Reading

U prvoj utakmici prvog kola skupine H na Svjetskom prvenstvu u JAR-u, nogometaši Čilea svladali su Honduras 1:0 te tako napravili velik korak prema plasmanu u osminu finala

Na ispunjene tribine stadiona Mbombela u gradu Nelspruitu na travnjak su istrčale dvije za Europljane neatraktivne reprezentacije. No za razliku od razvikanijih nacionalnih sastava, ova dva su pružila solidan nogomet. Prije svega Čile koji je bio dominantna momčad protiv Hondurasa koji je tek drugi puta igrao na SP-u (1982).

U prvih 45 minuta izabranici Marcela Bielse imali su inicijativu iako je Honduras dobro zatvorio sve prilaze svojim vratima. Ipak, u 34. minuti južnoamerička reprezentacija je izvela školsku akciju koju je uz malo sreće Beausejour pretvorio pogodak. Honduras je samo prijetio iz daljine, ali nije bilo većih opasnosti po sigurnog vratara Brava.

Nastavak je započeo sumnjivom situacijom kada je u 16-ercu pao napadač Hondurasa Izaguirre, ali sudac je procijenio da je branič Čilea Vidal izbio loptu. Nakon te neopreznosti kod Čilea, opet je uslijedila njihova bolja igra. U 62. minuti Sanchez je izašao sam ispred golmana Valladaresa, ali je pucao pored desne vratnice i tako propustio možda riješiti pitanje pobjednika. Samo minutu kasnije još jedan 'zicer' za Bielsinu momčad, ali Ponce je s glavom s dva metra pucao ravno u čuvara mreže Hondurasa. Honduras je prema naprijed bio u potpunosti nemoćan, a Čile koji je cijelo vrijeme tražio drugi pogodak na kraju nije kažnjen za promašaje te je stigao do minimalne i apsolutno zaslužene pobjede.

Treba spomenuti da je to prva pobjeda Čilea na Svjetskim prvenstvima od 1962, a njihova posljednja žrtva tada je bila Jugoslavija koju su svladali u utakmici za treće mjesto sa 1:0. Od tada su Čileanci izborili četiri nastupa (1966, 1974, 1982. i 1998), ali u ukupno 13 utakmica nisu ni jednom slavili (šest remija i sedam poraza).

ČILE - HONDURAS 1:0

Nelspruit, stadion Momboela, gledatelja 43.000, sudac: Maillet (Sejšela).

Strijelac: Beausejour (34)

ČILE: Bravo - Isla, Ponce, Medel - Carmona, Millar (52. Jara), Fernandez, Beausejour, Vidal (81. Contreras) - Valdivia (87.Gonzalez), A. Sanchez

HONDURAS: Valladares - Mendoza, Chavez, Figueroa, Izaguirre -Alvarez, W. Palacios, Nunez (78. Martinez), Guevara (65. Thomas),Espinoza - Pavon (60. Welcome)

Pobjednički pogodak