JUBILEJ ZA SVA VREMENA

Cijeli sportski svijet se naklonio japanskom skijašu skakaču

17.03.2016 u 16:27

Bionic
Reading

Peter Prevc na Planici je postavio dva nova rekorda u Svjetskom kupu skijaša skakača i tako u drugi plan gurnuo pothvat japanskog veterana Noriakija Kasaija

Čudesni Slovenac glavna je priča ove sezone. Na dominantan je način osvojio Turneju četiri skakaonice, a pred domaćim navijačima došao do rekordne 14. pobjede u sezoni i rekordna 2.123 boda.

No predstava na Planici imala je još jednog junaka ovoga sporta. Neuništivog Noriakija Kasaija. Japanski orao upisao je svoj, vjerovali ili ne, 500. nastup u pojedinačnoj konkurenciji u Svjetskom kupu (s momčadskim nastupima ima čak 556).

Zato se ovaj 43-godišnjak na zaletištu pojavio sa brojem 500 te je doletio u dvije serije svaki puta do 225 metara, dovoljno za šesto mjesto.

Hodajuća legenda drži sve moguće rekorde u broju nastupa na raznim natjecanjima i dužini skokova u brojnim dobnim kategorijama. Čak sedam puta je bio sudionik Olimpijskih igara te je osvojio dva srebra i jednu broncu, ima i dva svjetska srebra i pet bronci te jedno zlato iz skijaških letova.

I ne samo to, namjerava skakati do Igara u 2026., jer mu je rodni grad Sapporo istaknuo kandidaturu za domaćina, a tada bi Kasai imao 53 godine.

Kako god bilo, nakon što se oprosti bez njega Svjetski kup više nikada neće biti isti. Traje od 17. prosinca 1988. godine.