FEŠTA U SUSJEDSTVU

Cijela Slovenija slavi veličanstveni uspjeh, a poznato je i koliko je novca zaradio senzacionalni pobjednik Tour de Francea

tportal

Izvor: EPA / Autor: STEPHANE MANTEY/ POOL

Cijela Slovenija slavi Tadeja Pogačara (UAE Emirates), senzacionalnog pobjednika ovogodišnjeg izdanja najveće svjetske biciklističke utrke 'Tour de Francea' koja je završila u nedjelju u Parizu, a poznato je koliko je novca dobio za osvajanje najvrednijeg naslova u ovom sportu

Dan nakon velikog trijumfa, u Sloveniji su fenomenalnog Pogačara puni portali, novine i televizije. Svi pričaju o njegovom strašnom uspjehu koji je prodrmao svijet biciklizma.

Naravno, sportski uspjesi se u moderno doba gledaju i kroz novac, a za pobjedu na Toura dobio je ček na pola milijuna eura, a zaradio je i dodatnih 33 tisuće, jer je slavio na tri etape, a svaka se nagrađuje sa 11 tisuća eura.

Njegov sunarodnjak, drugoplasirani Primož Roglič zaradio je 200 tisuća eura, dok je trećeplasirani Ricie Porte bogatiji za 100 tisuća eura.

Podsjećamo, mladi Pogačar, koji će u ponedjeljak napuniti 22 godine, nakon tri tjedna vožnje po Francuskoj ostvario je 59 sekundi bolje vrijeme od svog devet godina starijeg sunarodnjaka Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) koji je završio na drugoj poziciji, odnosno 3:30 minuta od trećeg Australca Rchiea Portea (Trek-Seagafredo).

Pogačar je tako postao drugi najmlađi pobjednik 'Toura' u 117-godišnjoj povijesti utrke, mlađi od njega bio je samo Henri Cornet koji je proglašen pobjednikom 1904. četiri mjeseca nakon završetka utrke i diskvalifikacije prve četvorice vozača.

Na putu ka velikoj pobjedi Pogačar je ostvario tri etapne pobjede, a najvažnija je bila ona subotnja kada je u 36.2 dugačkom pojedinačnom kronometru ostvario 1:56 minuta bolje vrijeme od Rogliča te zaostatak od 57 sekundi pretvorio u prednost od 59 sekundi. U nedjelju je samo trebao proći ciljem 122 kilometra duge etape od Mantes-la-Joliea do Elizejskih poljana u Parizu što je bez problema i učinio.

  • +6
  • +3

Pobjednik Tour de Francea 2020. Slovenac Tadej Pogačar

Izvor: EPA / Autor: Christophe Petit-Tesson

Pogačar je tako postao prvi Slovenac pobjednik najveće biciklističke utrke na svijetu, do sada je najbolji slovenski plasman na 'Touru' bilo Rogličevo četvrto mjesto iz 2018. godine. Također, ovo je druga slovenska pobjeda na nekoj trotjednoj biciklističkoj utrci, nakon što je Roglič lani osvojio 'Vuelta a Espanu'.

Osim žute majice za najboljeg u ukupnom redoslijedu, Pogačar je osvojio i točkastu majicu za najboljeg penjača, a i bijelu majicu za najboljeg vozača mlađeg od 25 godina.

Jedina majica koja nije završila u Pogačarovu vlasništvu je zelena za najboljeg sprintera, nju je zaslužio Irac Sam Bennett (Deceuninck-QuickStep) koji je zasluženost naslova najboljeg sprintera potvrdio pobjedom u posljednjoj 21. etapi.