SKANDAL NA 'OTOKU'

Chelseaju prijeti oduzimanje bodova u Premiershipu; situacija je ozbiljna

15.11.2023 u 12:32

Bionic
Reading

Chelsea bi mogla biti kažnjena od strane Premier lige zbog isplata u eri Romana Abramoviča, koje su možda prekršile pravila financijskog fair-playa (FFP)

Nedavna istraga koju je proveo Guardian otkrila je brojne isplate vrijedne 'desetke milijuna funti' preusmjerene kroz Abramovičevih offshore računa. Korisnici navedenih isplata, prema izvješću, uključuju agenta Edena Hazarda, kao i suradnika bivšeg trenera Antonia Contea, a navodno i poslove transfera Williana i Samuela Eto'oa.

Dokumente su dobrovoljno predali novi vlasnici Chelseaja nakon što su pronašli 'nepotpune financijske podatke' koji se odnose na Abramovičev mandat, zbog čega su zaradili kaznu od 8,6 milijuna funti (10,7 milijuna dolara) od UEFA-e. Dugoročno gledano, međutim, posljedice bi mogle biti značajnije. Guardian piše da ako se utvrdi da navedene isplate krše njihova nogometna pravila, kao što je FFP, onda bi Premier liga mogla nametnuti stroge kazne Bluesima - uključujući potencijalno oduzimanje bodova.

  • +4
Tottenham - Chelsea, Premiership, 2023/24. Izvor: Profimedia / Autor: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Chelsea je osvojio 18 velikih trofeja tijekom Abramovičeva mandata, što je najviše od bilo kojeg engleskog kluba tijekom tog 19-godišnjeg razdoblja. Tu je pet naslova Premier lige, pet FA kupova, tri Liga kupa, dvije Lige prvaka, dvije Europske lige, dva Community Shielda, FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo i UEFA Superkup.

Istraga Premier lige je u tijeku, što znači da se prvo mora utvrditi da isplate krše FFP prije nego što se odluči o kaznama.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'