ŠTO VI MISLITE?

Chelsea postavlja pitanja – ima li Barca odgovore?!

24.04.2012 u 09:33

Bionic
Reading

Londonski Chelsea u prvoj polufinalnoj utakmici nadigrao je Barcelonu 1:0, a nakon toga Guardiolina momčad doživjela je i težak poraz od Real Madrida pred svojim navijačima. Pitanje je kako će pokolebana Barca izgledati u uzvratu pred svojim navijačima

Na našem portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – sve ljubitelje nogometa pozvali smo na raspravu s radnim naslovom: ima li Barca odgovore?

Teško je smisliti teži udarac za Barcelonu od onog kojeg je doživjela prošloga vikenda. Real Madrid ih je nokautirao na njihovom Camp Nou, preuzeo pobjedničku štafetu u Španjolskoj, označio i kraj dominacije Barce iza Pirineja. Nije tu kraj – Barcelona je subotu doživjela drugi uzastopni poraz, a koliko je nemoćno djelovala protiv Mourinhovog Reala, jednako je anemično izgledala i na londonskom Stamford Bridgeu. Real i Chelsea postavili su se slično – agresivno, čvrsto, defanzivno – i u nogometnu orbitu lansirali jednostavno pitanje: je li pronađena formula protiv magične Barce?

Roberto Di Matteo u svoj je recept uvrstio četiri defanzivca, kojima je na prvom mjestu bila disciplina te agresivnost u apsolutno svakom duelu. Ispred njih je instalirao pravi mali zid s tri defanzivna vezna, gdje su se Mikel i Meireles izmjenjivali te pravili gužvu oko na momente izgubljenog i nevidljivog Messija. Ključnu ulogu za Plavce imao je Ramires. Brazilac se u obrambenoj formaciji spuštao duboko u vlastitu polovicu pretvarajući se u četvrtog zadnjeg veznog kada je Barca imala posjed. No u suprotnom slučaju, kada je Chelsea imao loptu u nogama, koristio je ogroman prostor koji se stvarao iza Danija Alvesa i pravio probleme zadnjem redu gostiju, što je na kraju i donijelo pogodak Drogbe.

Mourinho ima mnogo kvalitetniju ekipu nego Di Matteo pa je zaigrao nešto hrabrije, otvorenije, ali i dalje s naglaskom na disciplinu, agresivnost, te pritisak kojeg su trebali praviti Benzema, Ronaldo, Özil i Di Maria. U obje utakmice Barcelona je imala loptu, posjed preko 70 posto, kao što su navikli, ali ovaj put je nešto pošlo po zlu.

Ako zanemarimo dozu sreće koja je nedostajala Guardiolinoj momčadi, na Stamford Bridgeu je odlučujuća bila činjenica da nije bilo širine u igri Barcelone. Chelsea je uspio kontrolirati protivnika daleko od svog gola, zatvoriti prilaze po bokovima te sačekati kontranapad. Vjerojatno je zato Guardiola na Camp Nou išao s klasičnom varijantom od tri obrambena igrača, u kojoj je Dani Alves bio na desnom krilu te mladi Tello na lijevom. Oni su trebali donijeti širinu, ali Tello je bio potpuno izvan utakmice, promašio i ono malo što je imao, dok je Alves opet bio opasniji kada je dolazio iz pozadine, umjesto da je 'kampirao' u napadu.


Real je ipak previše kvalitetan da to ne bi kaznio, iskoristivši prostor koji se otvarao za Özila, Ronalda i Benzemu. Očito je i to da ova momčad Barcelone ima i jedan banalan problem, a to su visoke lopte. Zanimljivo da tako moćna, potentna, agresivna, gotovo mitska momčad, za Ahilovu petu ima tako jednostavnu stvar. Pogotovo kada na terenu nema Piquea. Tu dolazimo do drugog velikog problema koji Guardiola ima ove sezone – nedovoljno širok igrački kadar!

Uključite se na tribina.hr

Što mislite; može li Chelsea izdržati pritisak Barcelone te veliki katalonski teren? Mogu li kopirati Real te otići kao pobjednici s Nou Campa? S obzirom na naviku pobjeđivanja, koliko su ovi porazi mogli psihološki naštetiti Barcinim igračima? Koliko je u takvim situacijama važan trener? Što biste vi napravili da ste trener Barce; kako biste podigli moral (možda) potresenih igrača? U tom kontekstu, je li brzo postignut prvi pogodak dodatno važan?

Ma kako to zvučalo bizarno, upravo je utakmica protiv Reala pokazala kako je Barca kratke klupe. Ekipa koja ove sezone gotovo nije imala odmora, obzirom na sve što su morali igrati ovog ljeta, u ovom razdoblju godine je užasno zasićena, umorna i, pokazalo se, ranjiva. Uostalom, kao i zadnji put kada su doživjeli dva uzastopna poraza, u 2009., bili su u istoj situaciji igrajući vrlo važne utakmice u ritmu srijeda, subota, utorak. Zato je Guardiola poručio kako ovoga ljeta neće biti nikakvih turneja i kako će ostati u Europi jer 'dok su se drugi pripremali, oni su imali turneje'. Ipak, ključno pitanje ostaje – je li pronađeno rješenje za Barcinu igru?

Možda će upravo Chelsea dati odgovor na ovo pitanje. Englezi za Kataloniju putuju s namjerom da se postave gotovo identično kao i prošlog tjedna, možda i defanzivnije, a toga je jako dobro svjestan i Guardiola. Njegova momčad je, logično, poljuljana činjenicom da su izgubili prvenstvo te da u prijelomnom dijelu sezone igraju možda i najlošiji nogomet cijele sezone. Dakle, za njih je Chelsea biti ili ne biti, utakmica koja će njima, ali i svima nama, dati odgovor na pitanje: je li poraz od Reala značio kraj jedne ere kada je u pitanju nogomet, kraj velike dominacije Barcelone ili je u pitanju samo jedan posrtaj nakon kojeg će Barcelona nastaviti u starom, pobjedničkom ritmu.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!