DOMAĆIN JE AUSTRIJA

Četiri hrvatska paraglajdera na Europskom prvenstvu

11.05.2010 u 13:35

Bionic
Reading

Naši reprezentativci se već aktivno spremaju za odlazak na 11. europsko paraglajdersko prvenstvo u slobodnim preletima koje počinje za desetak dana

Prvenstvo se održava u Austriji u mjestu Abtenau, traje od 23. svibnja do 6. lipnja, a članovi hrvatske reprezentacije su četiri naša najbolja prošlogodišnja pilota, Karlo Bonačić (KSL Albatros), prvak Hrvatske 2007, Damir Habek (LET Ivanec), prvak Hrvatske 2008, Damir Biondić (KSL Krila Kvarnera), prvak Hrvatske 2006. i trenutni prvak Marko Hrgetić (PJK Flumen–Paner doo).

Titulu najboljih iz 2008. branit će Greg Blondeau iz Francuske u muškoj konkurenciji, a u ženskoj  Njemica Ewa Wisnierska. Većina najboljih pilota dolazi iz Europe kao kontinenta na kojem je paraglajding i nastao te se očekuje zanimljivo i teško prvenstvo. Teren je tehnički zahtjevan te će trebati voditi računa o svakom skupljenom bodu.

Velika zanimljivost je to da će se ove godine utrke moći pratiti i preko interneta u 3D tehnici, pomoću Google Earth ili sličnog programa. Prošle godine je to isprobano i pokazalo se izvrsnim, tako da će ove svi piloti imati module za praćenje. Moduli, inače, mobitelom šalju poziciju svake sekunde, a uz pomoć aplikacije GE moći ćete biti bok uz bok najboljima u zraku.

Sama natjecanja su slična regatama s jedrilicama, a pilot mora obići okretne točke te se tako skupljaju bodovi prema brzini dolaska u cilj ili putu koji je pilot preletio.

Faktor koji čini utrku zanimljivijom su i visine, jer pilot mora u zraku voditi trodimenzionalni taktički 'šah' protiv svojih protivnika. Predviđeno je 12 utrka, a koliko će ih biti, ovisit će o prognozi. Utrke, odnosno letovi obično traju od tri do pet sati te se prelijeću udaljenosti preko 100 km. Dobra fizička kondicija također igra veliku ulogu.