BOMBA IZ AUSTRIJE

Červar napušta reprezentaciju, Gobac ga ne pušta

27.01.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar podnio je ostavku! Na ovaj se čin odlučio, kako je rekao, zbog nerazumijevanja okoline, prije svega novinara, za njegov projekt pomlađivanja reprezentacije u sklopu projekta Olimpijske igre London 2012. No, vrlo brzo javio se i čelni čovjek HRS-a Zoran Gobac koji je stao na Lininu stranu i najavaio kako će napraviti sve da ga zadrži

Izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije Lino Červar u7 srijedu je na konferenciji za novinare u Beču objavio svoju odluku da po završetku Europskog prvenstva, koje je upravo u tijeku, napusti svoju dužnost koju obnaša od 2002. godine.

'Budući da s Hrvatskim rukometnim savezom imam ugovor do kraja Europskog prvenstva u Austriji, neovisno o tome što u njemu piše da vrijedi do ljeta, najavljujem svoj odlazak s mjesta izbornika nakon Europskog prvenstva. Jedan od razloga za taj što postoji veliko nepovjerenje prema kombinaciji mladih i iskusnih igrača, odnosno prema projektu 'London 2012' kojega sam ja jedan od nositelja što smatram pogubnim za hrvatski rukomet. Evidentan je otpor prema promjenama, a promjene donose rezultat.

To najbolje govore komentari o dosadašnjem nastupu naše reprezentacije. Pored pet nastupa bez poraza, govori se o lošoj igri naše najmlađe reprezentacije na EP i reprezentacije najdrastičnije oslabljene na ovom prvenstvu. Umjesto da se govori kako igračima treba dati više prostora u klubovima gdje su rezerve i da potpora pomlađenoj reprezentaciji kao dijelu projekta 'London 2012', stvara se klima izrazito kritičkog stava prema promjenama, jednako kao i prema promjenama u našem hrvatskom društvu. U takvim okolnostima, kao i nepodnošljivoj atmosferi mržnje, zavisti, netolerancije, nerazumijevanja, nepovjerenja, nepoštivanja svoje djece i svojih ljudi, ja ne mogu raditi.

Stoga kao logičan čin se nameće zaključak da HRS nakon EP-a odredi novog izbornika. Za ovo što smo do sada napravili od sveg srca čestitam igračima na rezultatima, a oni govore jasno i glasno da smo ispred velesila na ovom EP-u, kao što su Švedska, Srbija, Mađarska, Slovenija, Češka, Rusija, Njemačka', pročitao je svoju pismenu odluku Červar na konferenciji za novinare.

Červar je kao izbornik hrvatske rukometne reprezentacije osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Ateni 2004. godine, naslov svjetskog prvaka u Portugalu 2003., dva srebra sa SP-a u Tunisu 2005. i Hrvatskoj 2009., te srebro s EP-a u Norveškoj prije dvije godine.

Vrlo brzo javio se i prvi čovjek HRS-a Zoran Gobac. Bio je žešći nego Červar.

' Linu su isprovocirali novinari svojim napisima. Od samog su početka neki mediji napadali njegovo pomlađivanje momčadi i nisu mu dali da diše. Sve što je napravio stavljeno je u suviše kritični kontekst i to nije bilo korektno. Učinit ću sve što je u mojoj moći da zadržimo Červara jer je on sve do sada napravio kako je najbolje bilo moguće. Riječ je o najtrofejnijem hrvatskom treneru u povijesti, ne samo u rukometu već uopće. Neće nama novinari smjenjivati izbornika. Červar ima punu podršku mene osobno i cijelog HRS-a. Neki novinari pišu o rukometu i ne znaju što pišu, a bilo bi im bolje da izvještavaju o gerilskim borbama u džungli?!', rekao je Gobac, a prenosi Jutarnji list.