UŽITAK ZA NEPCE

Čak 4.000 porcija sarme po standardima NATO-a

03.01.2012 u 18:57

Bionic
Reading

Tijekom ženskog slaloma Vip Snow Queen Trophy 2012. na Sljemenu je podijeljeno 4.000 porcija sarme, odnosno 8.000 sarmi koje je za gledatelje pripremila Raiffeisen grupa. Sarma je pripremljena prema tradicionalnom vojničkom receptu, po normativu Hrvatske vojske, što znači i po normativu NATO saveza. Sastojci RBA sljemenske sarme su sljedeći: na 1.900 kilograma mesa i 1.000 kg kiselog zelja ide još 400 kg riže, 200 kg suhog mesa i 250 kg začina

Za muški slalom 5. siječnja priprema se još 20.000 sarmi koje će gledateljima na Sljemenu biti podijeljene u 10.000 porcija. Sarma će se dijeliti od ranog jutra do poslijepodne na četiri lokacije na Krumpirištu. Kako bi sve proteklo sa što manje gužve, sarme će posluživati 26 osoba, a kad im se pribroje kuharice, kuhari i vozači, u projekt Sljemenska sarma uključeno je oko 50 ljudi.

Uz strogo poštivanje normativa Hrvatske vojske, Catering Lisak, koji je zadužen za pripremu sljemenskih sarmi, provodi i maksimalnu kontrolu kvalitete uz primjenu međunarodnih HAACP standarda. Sve namirnice za sarmu su svježe i od hrvatskih dobavljača, osim, naravno, riže. Zelje je, primjerice, izvorno varaždinsko, s kontroliranim zemljopisnim porijeklom.

Sarma je dio tradicije hrvatskog skijanja, s obzirom na to da lonac sarme spada u obaveznu skijašku opremu prilikom pakiranja za skijanje u inozemstvu. Na tragu te ideje Raiffeisen grupa je svoju marketinšku komunikaciju za projekt sponzorstva Vip Snow Queen Trophyja i ove i prethodne godine bazirala upravo na sarmi, koja je osnovni motiv promidžbenih spotova.