zaslužio je

Buha je napokon uspio! Na svom posljednjem Svjetskom prvenstvu Leo Messi je uspio dohvatiti toliko željeni naslov prvaka

Bionic
Reading

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena Leo Messi napokon je uspio. Osvojio je naslov svjetskog prvaka u dresu Argentine...

Deset minuta prije kraja finala nije bilo previše dvojbi. Argentina je imala sigurno vodstvo (2:0), Leo Messi je sa šest golova bio vodeći strijelac Svjetskog prvenstva u Katru, a vrlo blizu trofeja iz snova.

No bile su dovoljne dvije minute 'ludila' Kylana Mbappea da se sve okrene. Mladi francuski napadač je prvo u 80. minuti smanjio iz jedanaesterca, a smo dvije minute kasnije fantastičnim golom zabio za 2:2. Napadaču PSG-a trebalo je svega 97 sekundi za dva gola.

Bio je to njegov sedmi gol na prvenstvu i u tom je trenutku preuzeo vodstvo na ljestvici strijelaca. Novi obrat dogodio se u 109. minuti kada je Messi zabio za 3:2, no sedam minuta kasnije Mbappe je realizirao još jedan kazneni udarac za 3:3 postigavši svoj treći gol u finalu. Jedini igrač prije njega koji je zabio tri gola u finalu bio je Geoff Hurst u engleskoj pobjedi 4:2 u finalu 1966. godine.

Uslijedila je lutrija penala i veliko argentinsko slavlje u jednom od najluđih finala u povijesti.

U svom posljednjem nastupu na svjetskim prvenstvima, Leo 'La Pulga' (Buha) Messi je napokon podigao trofej koji je toliko želio. Čak 16 godina i na četiri Mundijala je jurio za njim.

Sada se konačno uzdigao i na razinu svog velikog idola Diega Maradone koji je s Argentinom osvojio naslov 1986. godine.

  • +63
Argentina - Francuska, SP u nogometu 2022., finale, 18.12.2022. Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

Za neke najveći nogometaš u povijesti, koji ima rekordnih šest titula nogometaša godine, u prošlosti je više puta ponavljao kako bi sve svoje nagrade odmah zamijenio za naslov svjetskog prvaka koji mu nedostaje u blistavoj karijeri.

Messi je osvojio 36 trofeja na klupskoj razini, a s reprezentacijom je do Katra imao olimpijsko zlato iz 2008. godine te prošlogodišnju Copa Americu. Zabio je 791 gol i dodao 350 asistencija u 1002 utakmice, dok je u dresu nacionalne vrste upisao 172 nastupa i postigao 98 golova.

U finalu je odigrati svoju 26. utakmicu na Svjetskom prvenstvu te tako postao rekorder po broju nastupa ispred Nijemca Lothara Matthäusa, a s 13 golova najbolji je argentinski strijelac na Svjetskim prvenstvima. Postao je i prvi igrač koji je zabio u grupnoj fazi, osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i finalu Svjetskog prvenstva.

Sad Buha napokon ima i svjetski naslov.

  • +13
Argentina nogometna reprezentacija, SP u nogometu, slavlje Izvor: EPA / Autor: FRIEDEMANN VOGEL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal