I PLASIRALI SE NA SP

Bugari ilegalno prošli granicu i srušili 'Tricolore'

18.11.2011 u 10:00

Bionic
Reading

edna od najvažnijih pobjeda u povijesti bugarske nogometne reprezentacije, trijumf u Parizu protiv Francuske 2:1 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1994. godine imao je nevjerojatan uvod dostojan kriminalističkih romana

Asistent i strijelac pobjedničkog gola Luboslav Penev i Emil Kostadinov nisu imali potrebne vize za ulazak u Francusku pa su granicu prošli ilegalno. U tome su im pomogli vratar Borislav Mihajlov i veznjak Georgi Georgiev koji su tada igrali za francuski Mulhouse, na granici s Njemačkom. Četvrka je izabrala granični prijelaz na kojem je bilo slabo osiguranje i ušli su u Francusku automobilom kao igrači Mulhousea, a potom se u Parizu pridružili ostatku reprezentacije.

Ovu nevjerojatnu priču otkrio je njihov bivši suigrač Zlatko Jankov koji je za bugarsku vrstu upisao 80 nastupa.

'Znam da je ova priča nevjerojatna, no istinita je. Kostadinov i Penev su imali problema s vizom i trebala im je pomoć', kazao je Jankov sa smiješkom.

Bugarska je pobjedom u Parizu golom Kostadinova u sudačkoj nadoknadi izborila plasman na SP 1994. godine na kojem je osvojila četvrto mjesto što je i danas najveći uspjeh u povijesti bugarskog nogometa.

Zanimljivo, Francuzima je za plasman na svjetsko prvenstvo trebao bod iz dvije posljednje domaće utakmice protiv Izraela i Bugarske. Protiv Izraela su vodili 2:1 do 83. minute, a potom izgubili 2:3. Poveli su i protiv Bugarske, no potopio ih je Kostadinov s dva pogotka. Ovaj drugi pao je u zadnjim sekundama utakmice.

'Činilo se da je sve gotovo. Čak se i naša klupa pomirila da smo ispali. No, tada se dogodio nevjerojatan preokret i zabili smo gol. Francuzi nisu mogli vjerovati što im se dogodilo, izgledali su kao bolesni ljudi', dodao je Jankov, trenutačno sportski direktor Černomorec Burgasa. Dodajmo kako je jedan od 'glavnih aktera' ove priče, Ljuboslav Penev nedavno izabran za bugarskog izbornika, dok je Borislav Mihajlov predsjednik Bugarskog nogometnog saveza.