LEGENDA O MOTIVACIJI

Brutalno iskreni Kaleb; evo što savjetuje Babiću i Metličiću!

23.01.2017 u 11:05

Bionic
Reading

Bivši hrvatski reprezentativac, osvajač svjestkog i olimpijskog zlata, te svjetskog i europskog srebra, Nikša Kaleb, komentirao je dobre i loše strane Babićeve reprezentacije

Nikša Kaleb, koji je osim za atraktivne golove, u reprezentaciji koju je vodio Lino Červar, bio zadužen i za zafrkanciju, s velikom pozornošću prati zbivanja u Francuskoj. Pa je tako zbog dvoboja protiv Nijemaca svoj povratak iz Zagreba u Metković prekinuo u 'srcu Like' kako bi mogao vidjeti što rade njegovi nasljednici. Naravno, prijepodne odrađuje svoje obveze u regionalnom Vodovodu, na podvodnim radovima, popodne je pak u dvorani s djecom u RK Metkoviću 1963.

Utakmice po skupinama već su prošlost, sada je došle one 'prave', u kojima više nema popravnog. Što ste vidjeli u okršaju protiv Egipta?

'Prvo ćemo s dobrim stvarima, a vidio sam ih tri. Prvo, odličnog Pešića, drugo , Musu koji je u prvom dijelu pokazao kako se treba igrati obrana i izlaziti na napadača i treće, da nam se nije dogodila sudbina Danske i Njemačke', započeo je svoje obrazloženje Nikša Kaleb.

A sada nakon dobrih strana, one slabije. Koje bi trebalo popraviti.

'Njih je bilo više i trebalo bi ih anulirati ili što bolje sakriti. Bilo mi je čudno da pokraj dva lijeva vanjska, na toj poziciji igra Duvnjak, a svi znamo da s njegovim koljenom nešto nije u redu. Također, nemamo smislene akcije, kada suparnik igra dublju obranu i kada nam zatvara sredinu a što bi riješili brzom loptom ili izmjenom mjesta. Mi tada igramo 'jedan na jedan', ali dok svaki naš igrač udari loptu u pod, protivnik je već na njemu i zatvori mu prolaz'.

>> Naši rukometaši odahnuli: Izvukli smo se iz krize velikim srcem!

Ima još…

'Kod egipatske duboke obrane u drugom poluvremenu, naš napad nije rješavao problem prelaskom na crtu, na način da lijevi ili desni vanjski utrče na crtu i odvuku svog čuvara na crtu te da tako otvori prostor srednjem vanjskom da dođe na njegovu poziciju i priliku za udarac'.

Nastavio je Kaleb uočavati lošije stvari.

'Igra s dva pivota, u igri 'sedam na šest' odnosno kada igramo bez vratara, ako neće biti učinkovitija, onda protiv Španjolaca neće ni imati smisla, jer dosad smo često vidjeli da pivoti stoje relativno blizu jedna drugome umjesto da se udalje što više do krajnjih igrača odnosno krila i da svojom masom i snagom stvore prostor u sredini. Mjerio sam sa svojim prijateljem da u našim akcijama 'sedam na šest' naš drugi pivot na terenu bude od šest do 11 sekundi, a kao za tako kratko vrijeme nemamo uigranu akciju, onda takva igra ni nema smisla. Bez obzira koliko su protiv Saudijske Arabije, Čilea ili Egipta možda i bile korisne, protiv Španjolaca to neće biti tako'.

Uočio je i detalj kako je njegov nasljednik, Manuel Štrlek, protiv Egipta bio prozivan a da uopće nije bio kriv.

'Ima jedna izjava – da je bio bačen u 'gov..'. Njemu su davali loptu kada nije bilo rješenja, a on je tada morao spašavati. Imao je možda jedan promašaj nakon izrađene akcije, po dobrim kutom'. Kaleb ipak ima puno povjerenja u ovu momčad jer… 'Imamo jako puno rezervi i potencijala. Svi ovi igrači su pokazali da mogu igrati, i u svojim klubovima i u reprezentaciji, i vjerujem da će biti takvi već u okršaju protiv Španjolske'.

Hrvatskoj se otvorio ždrijeb jer, ako prođe Španjolsku, ide na pobjednika između Mađarske i Norveške.

'Da, osmina finala donijela je nekoliko velikih iznenađenja, a po mom mišljenju najveće je pobjeda Katara nad Njemačkom. Tog istog katara kojeg je napustio Marković i ostali 'plaćenici', a ostao im samo Šarić. Vidjet ćemo, ali i rezultat Španjolske i Brazila treba nam biti upozorenje'.

Za kraj, iako zna da nema puno prostora, u smislu vremena za 'bildanje' i uvježbavanje akcija, Kaleb se sjetio jednog važnog detalja.

'Moja generacija nikad nije razmišljala dalje od sljedećeg protivnika. Uvijek smo išli utakmicu po utakmicu. I znam da ni babić ni Metličić ne mogu u jednom danu vratiti snagu igračima i zaliječiti ozljede, ali treba ih maksimalno motivirati, podići psihološki. Bilo bi sjajno kada bi imali barem 50 posto motivacijske moči Line Červara. Vjerujem da će se Metličić sjetiti njegovih govora, jer uvijek od svakog trenera trebaš uzimati ono najbolje', zaključio je Nikša Kaleb.