DVOBOJ VISOKOG RIZIKA

Brojne policijske snage spremno dočekuju utakmicu godine

20.03.2013 u 12:50

Bionic
Reading

Policija spremno dočekuje osiguranje utakmice Hrvatska – Srbija, poručeno je s konferencije za novinare Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke. 'Izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske rekao je da spremno dočekuje susret sa Srbijom. Isto tako, i policija je spremna i poduzet će sve što treba da se osigura visoka razina sigurnosti prije, za vrijeme i nakon utakmice', potvrdio je Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije u Ravnateljstvu policije

Na medijskoj konferenciji sazvanoj kako bi se javnost upoznala s mjerama osiguranja koje će policija provoditi povodom održavanja kvalifikacijske nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Srbije istaknuto je i da policijske pripreme za utakmicu traju tri mjeseca.

'Utakmica je procijenjena kao susret visokog sigurnosnog rizika, pa smo joj i pristupili na toj razini. Činjenica da nema razmjene gostujućih navijača olakšala je posao u jednom segmentu poslova koje je trebalo obaviti, no svi su segmenti policije sudjelovali u pripremi', potvrdio je Borovec.


Nije mogao dati podatak koliko će policajaca biti angažirano na održavanju reda i sigurnosti prije, za vrijeme i nakon utakmice, ali je znakovito rekao da će ih biti više nego kad se igra derbi Dinama i Hajduka te manje nego za utakmice s Engleskom u proteklim kvalifikacijskim ciklusima. Navodno je planirano utrošiti 700.000 kuna za policijski angažman.


'Postoje rizici od mogućih sukoba domaćih navijačkih skupina zbog njihovog tradicionalnog rivalstva, no policija će spremno reagirati jer su angažirani i policajci u civilu koji poznaju navijački milje kako bi identificirali osobe koje će se protupravno ponašati. Očekujemo dobru atmosferu, sportsko i korektno ponašanje te da se ništa od sigurnosnih rizika neće dogoditi', poručio je Borovec.

Iznio je i podatak da 102 hrvatska navijača imaju zaštitne mjere zabrane prisustvovanja utakmici te će protiv njih biti pokrenut prekršajni postupak ukoliko ne budu poštovali tu mjeru. Istodobno je provjerama svih osoba kojima su prodane ulaznice poništena 51 ulaznica.

'Iz navijačkih krugova su postojali pritisci da se popusti u mogućnosti prodaje ulaznica, no nema dogovaranja i pregovaranja, nego je na policiji da dosljedno poštuje i primjenjuje zakone', odlučan je Borovec. Napomenuo je i da je zbog preprodaje također poništeno 100-ak ulaznica.

Na upit o eventualnom dolasku gostujućih navijača, Borovec je potvrdio da 'dolazak nije definiran kao kažnjiva radnja', no i napomenuo da je 'obveza organizatora, redarske i zaštitarske službe da zapriječi ulazak na stadion svakome tko je gostujući navijač'. Kad su u pitanju eventualni pogrdni uzvici i skandiranja s tribina, poput 'Ubij Srbina!', odgovorio je da je to 'kažnjiva radnja potaknuta mržnjom i diskriminacijom'. 'Obveza je organizatora da upozori gledateljstvo, nakon čega se utakmica može prekinuti na kratko vrijeme ili trajno. Policija će sve snimati i fotodokumentirati, a kasnije i obrađivati', najavio je Borovec.

Za gostujuće navijače rekao je da će im granična policija već na ulasku u Hrvatsku zapriječiti ulazak. 'Teorijski je moguć pokušaj dolaska organiziranih skupina, ali nema naznaka. Pojedinačni dolazak je moguć', priznao je Borovec te najavio maksimalnu zaštitu srpskog izaslanstva i novinara, i zaštitarskom službom i angažmanom policije.

Vrata stadiona bit će otvorena za navijače već od 15 sati, pa je Goran Burušić, načelnik Policijske uprave zagrebačke, pozvao posjetitelje da zbog sigurnosnih razloga i detaljne provjere svakoga od njih dođu što ranije u Maksimir. Osim na maksimirskom stadionu, javno gledanje utakmice bit će organizirano na Trgu bana Josipa Jelačića.