ITEKAKO RANJIVI

Brazilci svladali Srbe ali i pokazali 'tonu slabosti'

06.06.2014 u 23:02

Bionic
Reading

Brazilska nogometna reprezentacija je odigrala posljednji pripremni dvoboj uoči ogleda s Hrvatskom na otvaranju predstojećeg mundijala. Selecao je slavio pobjedu nad Srbijom od 1:0 (0:0), ali dojam koji su ostavili nije nimalo blistav

Brazil je u generalnoj probi za ogled protiv Hrvatske počeo u neuvjerljivom ritmu bez pravog protoka lopte i s poprilično neuvjerljivim obrambenim reakcijama. Okupljeni navijači čekali su 'buđenje lava' i prikaz nogometa kojega bi se ostatak svijeta trebao plašiti u Brazilu, ali to se nije dogodilo...

Srbi su organiziranim blokom pojačanim na bočnim pozicijama potpuno onemogućili pristup svom kaznenom prostoru i tako u čudu ostavili navijače koji očekuju napad Brazila na svjetski vrh. Da stvar bude gora Srbi su (prvenstveno Kolarov u prvom dijelu) iznimno uspješno probijali protivničke bekove Marcela i Alvesa i u prvom dijelu Srbija je zapravo bila - bolja momčad.

Imali su i bolje prilike, ali Cesar je u jednom navratu spasio svoj prvi kut (Kolarov je pucao kada je morao dodati), a malo zatim Mitrović je usamljen promašio glavom izvrlo izgledne pozicije. Uslijedio je koncert zvižduka, Brazilci su očekivali nastavak duge serije pobjeda, ali i uz neizostavni brazilski 'umjetnički dojam'.


Nakon odmora Brazil je ostao u svom blijedom izdanju, ali i Srbija je izgleda kao da je uvenula i domaćini su u 58. minuti dočekali trenutak kojim su prikrili svoje evidentne slabosti. Branislav Ivanović krivo je procijenio let jednog visokog ubačaja, loptu je primirio 30-godišnji Fred i iako je izgubio balans s poda je uspio pogoditi pod gredu Stojkovićevog gola, te tako barem malo oduševiti okupljeno mnoštvo.

Srbija je posljednji put zaprijetila u 71. minuti kada je Jojić ubačaj Kolarova glavom proslijedio u vratnicu, a malo zatim sudac je pogrešno procijenio situaciju na drugoj strani i neopravdano zaustavio slavlje Hulka koji je regularno pogodio za 2:0.

Brazil ne izgleda niti povezano, niti kompaktno niti lepršavo. Samim time niti moćno. Ponajmanje najveća zvijezda Neymar. Ipak, izbornik Scolari u ovom je dvoboju dobio gotovo idealan rasplet. Brazil je ponovno sačuvao mrežu, upisao osmu pobjedu u nizu, a njegove zvijezde definitvno će se sada 'spustiti' na zemlju. Do otvranja protiv Hrvatske ostalo im je još šest dana i nema sumnje da će mobilizacija u redovima domaćina biti maksimalna. Hoće li iskusni izbornik probuditi 'uspavanog lava' vidjet ćemo uskoro.

Ali nema sumnje, Brazil u ovakvom izdanju nije nimalo nedodirljiv. Hrvatska je dobivala i puno jače selekcije nego je to večeras bio blijedi domaćin...

Početni sastav Brazila: Cesar - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Paulinho, Luiz Gustavo - Hulk, Oscar, Neymar - Fred.