BRA - ČIL 4:3

Brazilci se preko penala provukli do četvrtfinala

28.06.2014 u 20:55

  • +21

Brazil - Chile

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Bionic
Reading

Brazilska reprezentacija prvi je sudionik četvrtfinala, a do njega je došla - uz puno sreće i preko penala. Nakon 120 minuta bilo je 1:1, a onda su se u raspucavanju s bijele točke Brazilcima ukazali Julio Cesar i sreća

Nogometaši Brazila izborili su plasman u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva nakon što su u Belo Horizonteu pred 58.000 gledatelja nakon boljeg izvođenja jedanaesterca pobijedili Čile sa 3:2. Nakon 120 minuta igre rezultat je bio 1:1.

Unatoč neuvjerljivoj igri Brazil se je plasirao u četvrtfinale SP-a zahvaljujući boljem izvođenju penala, a junak je bio vratar Julio Cesar, koji je obranio dva 11-erca. Brazil je imao i sreće, jer je u zadnjoj minuti produžetaka napadač Čilea Pinilla pogodio gredu.

Najslabija točka čileanske igre, prekidi, došla je do izražaja već u 18. minuti. Bio je to drugi korner za Brazil na utakmici, ubacio je Neymar, a Thiago Silva je glavom prebacio na drugu vratnicu gdje je David Luiz loptu pospremio u mrežu.

Čileanci su poravnali u 32. minuti. Brazilci su izvodili loptu sa strane blizu svog kaznenog prostora, ali Vargas je ukrao loptu i poslužio je Alexisa Sancheza, koji je zabio za izjednačenje 1:1.

Nakon toga tri ozbiljne prijetnje Brazila. U 36. minuti udarac Neymara glavom blokirao je Francisco Silva, a u 39. Fred je sa pet metara pucao iznad grede. U 42. minuti Dani Alves opalio je sa 30 metara, ali je vratar Claudio Bravo bio na mjestu.

U sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena mogao je Čile i povesti. Sanchez se probio u kazneni prostor i poslužio je Aranguiza, ali u posljednji trenutak uspio je blokirati David Luiz.

Prvo uzbuđenje u drugom poluvremenu dogodilo se 55. minuti kada je poništen gol Hulka jer je igrao rukom. U 65. minuti najbolja šansa za Čile. Odlična akcija Isle i Vidala, a udarac Aranguiza sa deset metara obranio je Julio Cesar. Potom prilike Joa u 74. i Neymara u 81. minuti, ali bez rezultata, a u 84. Hulk si je sam stvorio priliku za udarac, ali fantastično je obranio vratar Čilea.

Do kraja 90. minute ostalo je 1:1, pa je utakmica otišla u produžetke. U produžecima zbog iscrpljenosti igrača to je uglavnom bilo 'glavinjanje' po terenu, sve do 120. minute kada je Pinilla sa 16 metara pogodio gredu.

Kod izvođenja penala bolje su se snašli Brazilci, Julio Cesar je obranio udarce Pinille i Sancheza, a Jara je u posljednjoj seriji pogodio vratnicu. Za Brazil su pogodili David Luiz, Marcelo i Neymar.

Brazil i Čile su do sada tri puta igrali na svjetskim prvenstvima u nokaut fazi i sva tri puta je Brazil bio uspješniji - u polufinalu 1962. (4:2), u osmini finala 1998. (4:1), te na prošlom SP u Južnoj Africi također u osmini finala (3:0).

'Selecao' će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika večerašnjeg ogleda Kolumbije i Urugvaja.

BRAZIL: Julio Cesar - Daniel Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Fernandinho (Ramires, 72), Oscar (Willian, 106), Luiz Gustavo - Hulk, Fred (Jo, 64), Neymar.
ČILE: Claudio Bravo - Isla, Medel (Rojas, 108), Jara, Mena - Aranguiz, Marcelo Diaz, Francisco Silva, Vidal (Pinilla, 87) - Sanchez, Vargas (Gutiérrez, 57).

STRIJELCI: 1:0 David Luiz (18), 1:1 Alexis Sanchez (32).
SUDAC: Howard Webb (Engleska)
STADION: Stadion Mineirao
GLEDATELJA: 58.000