žele četvrtu medalju na OI

Braća Sinković otkrila čija je ideja bila promjena discipline što je sve iznenadilo

30.11.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Valent i Martin Sinković već su započeli pripreme za 2024. godinu, u kojoj se vraćaju u disciplinu dvojac bez kormilara i love treću uzastopnu zlatnu medalju na najprestižnijem sporskom natjecanju

Legendarni hrvatski veslači Valent i Martin Sinković pred novim su velikim izazovom. Nakon što su u 2023. godini u disciplini dvojac na pariće bili najmanje drugi u svakoj utrci u kojoj su nastupili, od ove jeseni odlučili su se vratiti veslanju samo s jednim veslom u rukama. Ta odluka mnoge je iznenadila...

Ukratko, Sinkovići se prebacuju u disciplinu dvojac bez kormilara, u kojoj je održavanje ravnoteže u čamcu barem jednako važno kao i snažni zaveslaji. Već su započeli pripreme za ono što ih čeka sljedeće sezone, u kojoj će u Parizu pokušati ponoviti olimpijsko zlato osvojeno prije dvije godine u Tokiju.

Ideja o promjeni discipline nije bila jednostavna, jer Sinkovići preferiraju veslanje s dva vesla u rukama. No, Valent koji i inače diktira tempo u čamcu iznio je takav prijedlog, s kojim se Martin na kraju složio.

'Brat je dao ideju i mislimo da imamo bolje izglede osvojiti zlato. Odlučili smo se i zasad ide dobro. Zadovoljni smo kako ide naš dvojac' kazao je Martin Sinković.

Promjena discipline ne mijenja mnogo po pitanju žestine treniranja braće Sinković, pogotovo u ovoj fazi sezone, kad se gradi baza za rad na tehnici tijekom proljeća i ljeta. Zasad naši najbolji veslači još uvijek treniraju na Jarunu, a kad malo zahladi prijeći će na ergometar te tome dodati teretanu, kao i mnogo aerobnog rada.

'Uvijek je promjena zanimljiva. Baš nam je interesantan trening u novoj disciplini. A što se intenziteta treninga tiče, sve je ostalo isto', kazao je Valent Sinković.

U 2024. godini ozbiljno utrkivanje započinje u travnju, utrkom Svjetskog kupa u Vareseu, nakon čega slijedi Europsko prvenstvo u svibnju u Szegedu. No, kruna sezone definitivno je u Parizu, gdje će Sinkovići sigurno biti u užem krugu favorita za osvajanje još jednog odličja.

'Sezona počinje u četvrtom mjesecu, ali je cijela u znaku Olimpijskih igara. Finale je 2. kolovoza, a natjecanje počinje krajem srpnja. Fokusirani smo prije svega na Pariz', dodao je Valent.

Sinkovići love četvrtu medalju na Olimpijskim igrama u nizu, nakon srebra u četvercu u Londonu 2012. godine, zlata u dvojcu na pariće u Riju 2016. godine te zlata u dvojcu bez kormilara u Tokiju 2021. godine.

Najveća konkurencija trebali bi im biti Rumunji, Britanci i Švicarci, ali će mnogo toga zapravo ovisiti upravo o formi Martina i Valenta, budući da su u svojoj prethodnoj sezoni u dvojcu bez kormilara bili potpuno nedodirljivi.

'Uvijek za zlato moraš veslati vrhunski i još iznad toga. Mi moramo biti na najboljoj razini na kojoj možemo biti. Ako tako bude, vjerujemo da će biti dobra borba za zlato', zaključio je Martin.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati