KVALIFIKACIJE ZA SP

Bosna pred vratima raja, pada odluka o putnicima u Brazil!

15.10.2013 u 15:39

Bionic
Reading

Nizozemska, Italija, Njemačka, Belgija i Švicarska okončale su svoje kvalifikacijske brige i već mogu planirati s kojim će kadrom krenuti na put u Brazil. Za mnoge druge europske reprezentacije, današnji će dan biti odlučujući za njihovu sudbinu

Večeras će se odigrati posljednje kolo Europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. Spomenutih pet reprezentacija već su osigurale prva mjesta, a očekuje se da će danas to učiniti i Španjolska, kojoj je potreban samo jedan bod u posljednjoj utakmici protiv Gruzije, koji je sve samo nedostižan za reprezentaciju poput Furije. Isto tako, Rusima je potreban samo bod u posljednjem dvoboju protiv Azerbejdžana kako bi osigurali prvo mjesto ispred Portugala.

Englezima je potrebna pobjeda u posljednjem kolu kod kuće protiv Poljske kako bi osigurali prvo mjesto, kao i reprezentaciji Bosne i Hercegovine na gostovanju kod Litve. Teoretski je moguće da Bosancima niti pobjeda ne bi bila dovoljna, ali tada bi Grčka morala pobijediti Lihtenštajn s kakvih dvadesetak pogodaka razlike.

Zasad, dvije su reprezentacije sigurne na drugom mjestu; to su Švedska i Hrvatska. Za očekivati je da će im se pridružiti Portugal ispred kojeg bi trebala biti Rusija, Francuska koja je iza Španjolske, Ukrajina koja je iza Engleske, te Grčka, za koju se očekuje da će završiti iza naših susjeda – Bosne i Hercegovine.

Vrlo će vjerojatno najlošija drugoplasirana reprezentacija doći iz 'talijanske' skupine, gdje gotovo pa uzaludnu borbu vode prije svih Bugarska i Danska. Vrlo male šanse, s pobjedom kod Talijana imali bi Armenci, koji imaju najveće šanse ne biti najlošija drugoplasirana ekipa.

U preostale dvije grupe, Turska mora pobijediti Nizozemsku kako bi gotovo pa osigurala drugo mjesto ispred Rumunjske, dok se u grupi E za tu čast bore Slovenija i Island. Islanđani moraju u goste Norveškoj, dok Slovenci idu Švicarcima, koji su već izborili direktan plasman. Sloveniji treba pobjeda i usluga Norvežana, koji ne smije pobijediti Island.

Što se tiče ostalih kontinenata, u Južnoj Americi prolaz su osigurali Argentina i Kolumbija, dok Ekvador i Čile trebaju po jedan bod kako bi bili sigurni, a dodatna je zanimljivost da igraju međusobno. Urugvaju treba pobjeda da bi si dao šansu, a kao gotovo sigurni peti igrati će dodatne kvalifikacije protiv azijskog predstavnika, koji je ovom prilikom Jordan.

Iz Sjeverne Amerike sigurni su SAD i Honduras, a vrlo je blizu prolaska i Kostarika. Meksiko će gotovo sigurno biti četvrti, što znači da će put za Brazil morati izboriti protiv predstavnika Oceanije, točnije Novog Zelanda.

Azijske su kvalifikacije prve bile gotove, a u Africi se igraju direktni dvoboji koji odlučuju četiri putnika na Svjetsko prvenstvo. U četiri dvoboja Burkina Faso je u prvom susreta pobijedila Vahin i Soudanijev Alžir 3:2, Obala Slonovače je bila bolja od Senegala 3:1, a Nigerija u gostima bila bolja 2:1 protiv Etiopije. Prvu utakmicu tek trebaju odigrati Gana i Egipat.