vahidin MUSEMIĆ

Bosna i Hercegovina tuguje, preminuo je jedan od najvećih nogometaša Sarajeva

30.06.2023 u 10:23

Bionic
Reading

Vahidin Musemić, nekadašnji jugoslavenski nogometni reprezentativac i jedan od najuspješnijih igrača Sarajeva, preminuo je u sarajevskoj bolnici u noći između četvrtka i petka od posljedica moždanog udara u 77. godini

Vahidin Musemić je igračku karijeru započeo u Sarajevu kada je imao tek 19 godina. Već u drugoj sezoni za taj je klub postigao 16 pogodaka i tako znatno doprinio da Sarajevo osvoji svoju prvu titulu prvaka bivše Jugoslavije za sezonu 1966/1967.

Ostalo je zabilježeno kako je za matični klub odigrao 182 utakmice u kojima je postigao 84 pogotka, istaknuli su na mrežnoj stranici Sarajeva opraštajući se od svog dugogodišnjeg člana.

"S lakoćom je postizao golove na sve moguće načine i smatrali su ga za jednog od najboljih strijelca svih vremena, ne samo u Jugoslaviji nego u cijeloj Europi", napisali su Musemićevi prijatelji i kolege. 

Već 1968. godine postao je igrač nogometne reprezentacije bivše države. U tadašnjem nacionalnom dresu odigrao je 17 utakmica i postigao devet golova, a bio je i dio postave koja je na Europskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrenu medalju. Dvije godine inozemne karijere ostvario je u Francuskoj igrajući od 1977. godine za Nicu, no nakon dvije godine zbog ozljede je morao napustiti nogomet.