velike promjene

Bombastični transfer u Formuli 1; u Ferrari stiže mlada zvijezda McLarena zvučnog imena i bogate obiteljske tradicije

13.05.2020 u 20:45

Bionic
Reading

Španjolski vozač Carlos Sainz vozit će za Ferrari od 2021. godine zajedno s Charlesom Leclercom, objavila je talijanska momčad. Sainz stiže kao zamjena za Nijemca Sebastiana Vettela, dok bi Australac Daniel Ricciardo u takvom raspletu mogao sjesti za upravljač McLarena umjesto Sainza...

Ferrari je u utorak objavio da se na kraju 2020. rastaje sa Sebastianom Vettelom nakon šestogodišnje suradnje, što je pokrenulo lavinu špekulacija o budućnosti pojedinih vozača kojima također prestaju obveze prema momčadima na kraju ove godine.

Potvrđeno je kako su 25-godišnji Carlos Sainz i Ferrari već praktički dogovorili cijeli transfer.

'S pet sezona iza sebe, Carlos je dokazao da je vrlo talentiran i pokazao je da ima tehničku sposobnost i prave atribute koji ga čine idealnim za našu obitelj', kazao je šef Ferrarija Mattia Binotto i tako potvrdio njegov dolazak u redove talijanskog velikana.

U isto vrijeme Daniel Ricciardo (30) je u posljednjoj godini ugovora s Renaultom, s kojim se povezuje Španjolac Fernando Alonso koji je na kraju 2018. napustio formulu 1. Alonso je upravo vozeći bolid Renaulta osvojio naslove svjetskog prvaka 2005. i 2006.

Priča oko Sainzova dolaska u ferrari 'rasplela' se nakon što je objavljeno kako Lewis Hamilton, koji je još ranije bio 'programiran' kao zamjena za Vettela u Ferrariju, nije zadovoljan financijskim dijelom ponude koja mu je prezentirana iz redova talijanskog velikana. U isto je vrijeme Hamilton uvjeren kako s Mercedesom može dominirati još sezonu ili dvije te mu se na prelazi u redove Ferrarija koji - barem za sada - nema bolid za ravnopravnu borbu.

'Mogu zamisliti scenarij u kojem Sainz ide u Ferrari, Ricciardo završava u McLarenu, a svoje sjedalo u Renaultu ostavlja Alonsu', izjavio je nekadašnji britanski vozač Martin Brundle, a danas komentator utrka Formule 1 za Sky Sports.

Sainz je prošlu sezonu završio na šestom mjestu u ukupnom redoslijedu, a osvojivši treće mjesto na Velikoj nagradi Brazila donio je McLarenu prvo mjesto na pobjedničkom postolju od 2014. godine. Ono što Španjolcu još nedostaje u biografiji je pobjeda, a s 22-godišnjim Charlesom Leclercom činio bi jednu od najmlađih i najdarovitijih kombinacija u Formuli 1.

Nije nevažno spomenuti kako je Carlos Sainz mlađi sin legendarnog španjolskog reli vozača Carlosa Sainza koji je dvostruki svjetski prvak, a i ujak Antonio Sainz bio je uspješni relijaš. Sainz je u Formuli 1 od 2015. godine kad je debitirao za Toro Rosso, potom je 2017. i 2018. vozio za Renault, a od 2019. je za volanom McLarena gdje je zamijenio legendarnog sunarodnjaka Fernanda Alonsa.

Ostaje za vidjeti i što će na kraju sezone učiniti četverostruki svjetski prvak, 32-godišnji Nijemac Sebastian Vettel, koji je u svom priopćenju dao naslutiti da bi mu ovo mogla biti i posljednja godina za upravljačem u Formuli 1.