VOZAČI JAKO ZABRINUTI

Bolidi Formule 1 brži su nego ikad, ali pojavio se ogromni problem!

03.03.2017 u 12:31

Bionic
Reading

Prvi tjedan zimskog testiranja u Barceloni pokazao je da su novi F1 bolidi više od dvije sekunde brži od prošlogodišnjih, ali u četvrtak je otkriven i veliki problem: po kiši će biti gotovo nemoguće održati utrku ove sezone...

Ljubitelji elitnog automobilističkog natjecanja s nestrpljenjem iščekuju početak nove sezone, u nadi da bismo mogli gledati kvalitetnije utrkivanje i neizvjesnije natjecanje nego prethodnih sezona.

Nakon zimskog testiranja jedno je sigurno: bolidi su zaista brži pet sekundi nego 2015. godine, što je i bio plan Strateške grupe za razvoj sporta. O krugu 1:19.705 na stazi u Barceloni moglo se prijašnjih godina samo sanjati, a zahvaljujući širim gumama i boljem držanju bolida to je sada uspjelo Valtteri Bottasu.

No, u četvrtak je otkriven i ogroman problem koji bi mogao gurnuti Formulu 1 nekoliko koraka unazad. Naime, na rasporedu je bilo testiranje staze u kišnim uvjetima, a rezultati su bili razočaravajući. Toliko vodene prašine stvaraju nove velike Pirellijeve gume da je nemoguće slijediti drugog vozača pa onaj u pozadini vozi potpuno na slijepo.

To je problem koji će onemogućiti održavanje kišnih utrka poput one u Brazilu prošle sezone, ako se na brzinu ne pronađe neko rješenje.

'Svjesni smo da će biti jako teško voziti iza drugog bolida, ali naš posao je raditi najbolje moguće gume, a ne misliti na pravila,' izjavio je predstavnik Pirellija Mario Isola.

Druga stvar od koje strahuju organizatori utrka je pitanje mogućnosti pretjecanja. Vjeruje se da bi moglo biti teže proći pokraj vozača nego prije, ali to nećemo znati sve do Velike nagrade Australije 26. ožujka, kada će postati jasno je li Formula 1 sa svojim bržim i širim bolidima napravila korak naprijed ili se ipak još malo vratila unazad...

  • +4
Barcelona, testiranje bolida Formule 1 Izvor: Reuters / Autor: ALBERT GEA