KONAČNA ODLUKA

Boksači imaju dvije prilike za Igre u Tokiju; MOO preuzeo brigu o kvalifikacijama zbog korupcije u boksu

26.06.2019 u 15:29

Bionic
Reading

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je u srijedu potvrdio suspenziju Međunarodne boksačke federacije (AIBA) koja tako neće moći organizirati boksački turnir na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Okupljeni na 134. zasjedanju u Lausanni članovi MOO-a su jednoglasno prihvatili preporuku izvršne komisije donesenu 22. svibnja koja je tada predložila suspenziju AIBA-e u organizaciji boksačkog turnira na OI u Tokiju iduće godine. AIBA je tako postala prva međunarodna federacija kojoj nije dozvoljeno sudjelovanje u organizaciji vlastitog sporta na OI.

MOO je također u srijedu utvrdio detaljnu organizaciju kvalifikacijskih turnira koji će se održavati između siječnja i kraja ožujka 2020. u Kini (Azija i Pacifik), u Londonu za Europu, u Dakaru za Afriku i u Buenos Airesu za Amerike. Zadnji svjetski kvalifikacijski turnir će se održati u Tokiju u svibnju 2020.

'Boksači će tako imati dvije prilike da se kvalificiraju za nastup na OI, na regionalnom turniru i i na svjetskom turniru', pojasnio je MOO.

Organizacija kvalifikacija za olimpijski boksački turnir povjerena je radnoj skupini na čijem čelu je Japanac Morinari Watanabe, član MOO-a i predsjednik Međunarodne gimnastičke federacije.

Filip Hrgović - Kevin Johnson, 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

AIBA trenutačno proživljava krizu. Pakistanac Anwar Chowdhry, predsjednik od 1986. do 2006., suspendiran je doživotno 2007. zbog financijskih malverzacija. Tijekom njegovog predsjedanja više sudačkih odluka na olimpijskim igrama pratile su sumnje vezane za korupciju, poput pobjede Južnokoreanca Park Si-huna nad Amerikancem Royem Jonesom Jr. na OI u Seulu 1988.

Iako je dokazano da su suci bili korumpirani, američki boksač nije dobio zlatnu medalju.