CIRKUS - FIFA KAO HNS

Blatter se riješio svojeg Štimca

01.06.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Fifa će danas u Zürichu dobiti novog/starog predsjednika u liku Seppa Blattera. Švicarac je na čelu Međunarodne nogometne organizacije od 1998, a sada je i pokazao da nema namjeru nikome prepustiti primamljivu dužnost. Protukandidata više nema

Na 61. Fifinom kongresu pojavit će se predstavnici svih 208 zemalja koje su članice najjače nogometne organizacije. Razgovarat će se o financijskim promjenama, lakšem dobivanju stranog državljanstva, regulaciji transfera, borbi protiv nelegalnih menadžera, suspenzijama BiH i Bruneja (koji su već pomilovani), o nultoj toleranciji na travnjaku za neke stvari poput rasizma.

No, najvažnije od svega bit će glasanje za predsjednika Fife, mjesto koje već 13 godina ljubomorno čuva 75-godišnji Sepp Blatter. Ne, nikakvo čudo se ne može dogoditi jer je Švicarac ostao jedini kandidat i očekuje se samo potvrda iz Züricha da ostaje prvi čovjek. Iako bi navodno članovi Kongresa mogli zahtijevati od Blattera da svojevoljno odstupi 2013.

Ipak, sve ono što se događalo prije današnjeg dana bilo je prava sramota za Fifu. Pravi Blatterov protukandidat Mohamed bin Hammam suspendiran je zbog sumnje u umiješanost u namještanje domaćinstva SP-a njegovom Kataru 2022. Zapravo, cijela utrka sličila je na pravi cirkus u kojem se optuživalo i Blattera da je znao za potkupljivanje glasača na izborima za domaćina SP-a, ali on je, očekivano, preživio.

Fifa je tako postala kao HNS. I tu su se u borbi za nogometnu vlast zadavali niski udarci. Kao što su se Hrvati zgražali nad našim nogometnim čelnicima, tako se sada svijet šokirao kada je saznao kakvi ljudi sjede u Fifi. Jedina razlika je što se Blatter prije glasanja riješio svojeg suparnika, dok je predsjednik HNS-a Vlatko Marković morao u borbu, koju je jedva dobio, s Igorom Štimcem.