spahija se vratio u baskiju

Bivši hrvatski izbornik preuzeo je posrnulog španjolskog velikana s kojim je 2008. osvojio naslov prvaka

16.11.2021 u 14:14

Bionic
Reading

Hrvatski košarkaški trener Neven Spahija (59) novi je trener španjolskog prvoligaša Baskonije

'Bila je to brza odluka. Klub me je nazvao, a ja sam profesionalac bez posla od travnja. Bio sam doma, gledao utakmice, a nikada ne znaš kakva će prilika doći. Dopala me je Baskonia, veliki klub, pa sam jako sretan', izjavio je Neven Spahija (59) na predstavljanju u Vitoriji.

Baskonia je u ponedjeljak otpustila crnogorskog trenera Duška Ivanovića jer se momčad nalazi na tek 11. mjestu među 18 klubova u španjolskom prvenstvu, dok u Euroligi zauzima 16. poziciju među 18 momčadi.

'Imam veliku želju promijeniti nešto', istaknuo je Spahija koji će na klupi debitirati već danas u 20.30 sati u susretu Eurolige protiv Crvene zvezde.

'Iskreno, ne mogu vam reći što ću prvo napraviti jer trener koji dolazi izvana direktno na utakmicu treba tek razgovarati s pomoćnicima, vidjeti malo sustav igre. Gledao sam neke utakmice Baskonije, ali to je nedovoljno da bih odmah dao odgovor, dajte mi malo vremena, učinimo to zajedno', rekao je Spahija i dodao:

'Ovo je sada drugačija, jako teška situacija, ali ja sam se kao trener s prilično iskustva nalazio u raznim situacijama. Izaći ću pred igrače te im dati podršku. Reći ću im da su talentirani i sposobni napraviti bolji rezultat od sadašnjeg.'

Baskonia je dan ranije priopćila kako se 'momčad ne zalaže niti bori'...

Spahija je već bio trener Baskonije (koja se tada zvala Tau Ceramica) tijekom 72 utakmice od 2007. do 2008. godine, a tada je klub napustio donijevši mu pehar naslova prvaka Španjolske. Poslije toga je dvije godine proveo u Valenciji. Njegov posljednji angažman bio je u kineskom Shangai Sharksu.

S Baskonijom je potpisao ugovor do kraja tekuće sezone. Neće dovoditi svoje pomoćnike jer smatra kako 'klub već ima dovoljnog znanja ondje' i 'jer vjeruje sadašnjim pomoćnicima'.