tportal ispred svečane lože

Bivši hrvatski izbornik i Dinamov trener Ante Čačić bez okolišanja o detalju koji je spasio Šahtar, a nema veze sa suđenjem

07.11.2019 u 08:52

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama u srijedu su bili nadomak osiguranja prolaska u osminu finala Lige prvaka, što u ovom natjecanju još nikada nisu uspjeli u svojoj povijesti. No u sudačkoj nadoknadi propustili su vodstvo 3:1 protiv Šahtara jer do posljednjeg zvižduka suca Brycha primili su dva gola za konačnih 3:3. Utakmica kakva se rijetko viđa...

Imao je Dinamo veliku priliku odškrinuti vrata osmine finala Lige prvaka i još uz to zaraditi minimalno novih 12 milijuna eura. Jer u utakmici punoj stresa, propuštenih prigoda te dvojbenih situacija, ali i uz dva isključenja, Dinamo je u 89. minuti zabio treći gol i posve zaboravio da se igra dok sudac ne odsvira kraj.

No tko bi nakon uraganske završnice, u kojoj su Ivanušec i Ademi pogodili za 3:1, uopće pomislio da će se dogoditi nešto suprotno od velikog slavlja.

Međutim po tko zna koji put dogodio se preokret, a Dinamo je - iako su ga navijači nagradili ovacijama - ipak pognute glave napustio travnjak.

Naravno, svjestan prigode koju je Dinamo prokockao bio je i bivši trener 'modrih', ali i hrvatski nogometni izbornik, 66-godišnji Ante Čačić, koji ih je vodio u 11 europskih utakmica. Dovoljno da može biti kompetentna osoba za davanje pravih zaključaka.

  • +56
Dinamo - Šahtar, 4. kolo Lige prvaka, 2019./20. Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

'Treba gledati tu utakmicu u kontekstu cijelog ovog natjecanja i cijele ove skupine. Dinamo ima šansu opet vidjeti i igrati tzv. europsko proljeće, ali nažalost dijelile su nas dvije, tri minute da budemo jako blizu proljeća u Ligi prvaka. Još je šest bodova u igri, sve je moguće, ali sada više Dinamo ne ovisi sam o sebi', počeo je analizu dvoboja Ante Čačić.

Je li se Dinamo zavarao utakmicom u Harkivu, odnosno je li se Šahtar 'uozbiljio'?

'Baš kao što je Dinamo ostavio bolji dojam u prvoj utakmici, tako je sada Šahtar pokazao da je dobra momčad. Imali su Ukrajinci više od igre, ali Dinamo je imao više čistih situacija. Velika je žal, jer imali smo 3:1, ali eto, dogodilo nam se da smo primili dva gola i zato je sve to malo stresnije. Ali, kažem, biti u ovoj skupini ispred Atalante, bez obzira na sve, i vidjeti Europu u proljeće (op.a., kroz utakmice Europske lige), velik je uspjeh.'

Dinamo je u dosadašnje četiri utakmice u skupini Lige prvaka pokazao da ima znanje i snagu nositi se s ovim, na papiru, velikim momčadima. Možda može u Milanu protiv Atalante nadoknaditi izgubljeno ove srijede?

'Ponavljam, još je šest bodova u igri i siguran sam da se Dinamo ni u jednoj utakmici neće odreći mogućnosti da proba doći do bodova. Pa tako već i u Milanu protiv Atalante.'

Što se dogodilo Dinamu u sudačkoj nadoknadi? Imao je prednost 3:1, ali odmah na početku nadoknade Tete je uzdrmao prečku. Zar to nije trebalo biti upozorenje 'modrima'?

'Očito smo prerano počeli slaviti. Igrači Dinama kao da su pobjegli od lopte, igre, pasa. I to je dalo vjetar u leđa Šahtaru. Oni su krenuli va banque, nisu imali što izgubiti. Čak je i golman Pjatov došao pred Dinamov gol, napravili su taj mini pritisak koji im je na kraju donio i jedanaesterac, uz neopreznost Theophile-Catherinea, i to je Dinamo koštalo pobjede. Iskreno, nisam najbolje vidio taj sporni faul', kazao nam je iskusni Čačić, kojem očito sudac i VAR nisu glavni krivci.

Imali smo dojam kao da Dani Olmo u prvom dijelu nije bio pravi, a kada izostane doprinos takvog igrača, odmah se to osjeti u igri.

'Ne znam, teško mi je to reći. Moramo priznati da je Šahtar puno bolje ušao u utakmicu, puno čvršće. Ali Dinamo ima igru koja je u obrambenom dijelu zaista sjajna i posebno zbog toga ostaje žal jer primio je Dinamo tri gola uz tako dobru prezentaciju u obrani. Falilo je, slažem se, malo više igre u sredini terena u prvom dijelu. Međutim i bez toga Dinamo je imao puno više čistih šansi. Sjetimo se Petkovićeve šanse kod 0:1. Ali isto tako, i Livaković je spašavao, nakon isključenja Mora, kod rezultata 1:1. Teško je protiv ekipe kao što je Šahtar i na tako visokom nivou očekivati lako osvajanje bodova. Šahtar je iskusna momčad, nisu bili u stresu, gubili su 3:1, ali smogli su snage. I na kraju ipak zasluženo došli do tog boda', završio je Ante Čačić.

Dinamo je tako prokockao prvu meč-loptu za osiguranje nastupa u osmini finala LP-a. No pobjedom kod Atalante u sljedećem kolu, 26. studenog, na stadionu San Siro u Milanu opet bi mogao okrenuti vodu na svoj mlin.

Naravno, sada više ne ovisi samo o sebi, ali ovaj nas je Dinamo pripremio na to da je spreman na sve. I zato nije nemoguće da ćemo se za tri tjedna opet imati razloga veseliti.

  • +29
Dinamo - Šahtar, Liga prvaka, 6.11.2019., navijači Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL