potez očajnika

Bivši engleski izbornik optužen za korupciju pokušat će spasiti Leeds od ispadanja

03.05.2023 u 14:19

Bionic
Reading

Četiri kola prije kraja Premier lige vodstvo Leeds Uniteda odlučilo je otpustiti dosadašnjeg trenera, Španjolca Javija Graciju (53) i za prvog čovjeka struke angažirati bivšeg engleskog izbornika Sama Allardycea (68)

Leeds je trenutačno na 17. mjestu s 30 bodova, koliko ih ima i Nottingham Forest koji se nalazi na 18. poziciji zbog lošije gol-razlike.

Javi Gracia (53), koji je imenovan trenerom 21. veljače, na klupi kluba iz Yorkshirea je izdržao svega 10 tjedana i 12 utakmica u kojima je Leeds ostvario tri pobjede, a doživio osam poraza uz jedan remi. Španjolskom treneru je presudio niz od pet utakmica u kojima je njegova momčad osvojila samo jedan bod, a četiri puta izgubila uz gol-razliku 5-18.

U posljednjoj utakmici s Gracijom na klupi Leeds je poražen 4:1 na gostovanju kod Bournemoutha.

Sam Allardyce (68) će premijeru na klupi Leedsa imati u subotu na gostovanju kod Manchester Cityja. Do kraja sezone će momčad s Elland Roada još ugostiti Newcastle i Tottenham te gostovati kod West Ham Uniteda.

'Bio sam šokiran. Nisam mislio da će se ovo dogoditi u ovoj fazi sezone. Mislio sam da neće biti poslova', izjavio je Allardyce te dodao da su mu za odluku da prihvati ponudu vodstva Leedsa trebale dvije sekunde:

'Bilo bi dobro da mi je na raspolaganju više vremena, ali imamo četiri utakmice i nadam se da ću uspjeti zadržati ovaj fantastični klub u Premier ligi.'

  • +4
Leeds United - Leicester City, Premiership, 2022/23. Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN

Leeds United je posljednju pobjedu ostvario 4. travnja, kad je na Elland Roadu 2:1 slavio protiv Nottingham Foresta, momčadi koja će Leedsu, uz Leicester City (30 bodova), Everton (29 bodova) i West Ham (34 boda), biti glavni suparnik u borbi za opstanak. Prema sadašnjoj situaciji na ljestvici najizglednije je da će dvije od pet spomenutih momčadi sljedeće sezone igrati u nižem rangu natjecanja, engleskom Championshipu.

Sam Allardyce u bogatoj je trenerskoj karijeri među ostalim vodio Bolton, Newcastle, Blackburn, West Ham, Sunderland, Crystal Palace, Everton, a na klupi West Bromwich Albiona je krajem 2020. godine zamijenio našeg Slavena Bilića. Nije se proslavio jer je WBA pod njegovim vodstvom u 26 utakmica ostvario samo četiri pobjede uz osam remija i čak 14 poraza.

No, Sam Allardyce ostat će zapamćen po tome da je 2016. godine kao izbornik vodio reprezentaciju Engleske na samo jednoj utakmici. Pobijedio je Slovačku, ali je nakon toga morao podnijeti ostavku jer je bio umješan u korupcijski skandal kojeg su razotkrili engleski mediji.