JE LI TO PRAVEDNO?

Bivši dizač utega postao žena i sada je sportska priča dana, no nisu svi presretni...

09.04.2018 u 19:28

Bionic
Reading

Nakon što je osvojio niz medalja u muškoj konkurenciji u dizanju utega, Novozelanđanin Gavin Hubbard (39) je nastavio karijeru kao žena postavši priča dana na Commonwealth Igrama u australskom Gold Coastu.

Gavin je 2012. godine počeo rodnu transformaciju promijenivši ime u Laurel. Započeo je s hormonalnom terapijom i od 2017. se natječe kao žena u kategoriji preko 90 kilograma.

Laurel je do sada osvojila nekoliko medalja, među kojima i dva srebra na svjetskom prvenstvu prošle godine u američkom Austinu postavši prva transrodna osoba koja je osvojila medalju na nekom od svjetskih prvenstava. Lauren bi mogla postati i prvi transrodni sportaš koji će se natjecati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Bila je i među glavnim kandidatima za odličje na Commonwealth Igrama. Nakon trzaja je bila u uvjerljivom vodstvu, međutim kod izbačaja je teško ozlijedila lakat, popucali su joj ligamenti, pa je tako propustila osvojiti još jedno odličje.

  • +4
Novozelandska dizačica utega Laural Hubbard Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Niti jedan savez nije uložio službeni prigovor protiv Laurel, međutim ostale ekipe na Igrama Commonwealtha izjavile su kako smatraju da njezin nastup nije pošten.

'Muškarac je muškarac, a žena je žena. Znam da se posljednjih godina događaju mnoge promjene, ali Laurel je nekada bila prvak u muškoj konkurenciji,' najglasniji u otporu bio je izbornik samoanske reprezentacije Jerry Wallwork.

'Njezin slučaj je prihvaćen na najvišim razinama, ali to nije pošteno,' dodao je.

Oglasio se i šef Misije Republike Nauru, otočne države u Tihom oceanu.

'Laurel je počela dizati utege kao muškarac i ima iskustvo u dizanju utega kao muškarca, a zatim je nastavila kao žena. Smatramo da je to nepošteno i da joj to daje nepravednu prednost,' kazao je dr. Kieren Kweke.

Iz novozelandske reprezentacije su poručili kako su poštovali sva pravila i kako je njezina razina testosterona ispravna.

Podršku novozelandskoj dizačici utega pružili su i iz Instituta za dizanje utega Oceanije.

'Ne možete zaustaviti kritike, ali učinila je ono što joj je potrebno, pa joj pružite priliku i pustite je da nastavi', kazao je tajnik Paul Coffa.