MANCITY U NOVIGRADU

Bivša zvijezda Premiershipa u Hrvatskoj stvara igrače za Guardiolu!

20.07.2016 u 09:40

Bionic
Reading

Iako se nogometni bogataši, a Manchester City to svakako jest, najčešće odlučuju na kupnju gotovih igrača, u ovom velikom engleskom klubu već godinama veliku pozornost pridaju proizvodnji svojih igrača

Ono što se u modernom nogometu podrazumijeva pod proizvodnjom vlastitih'igrača svakako je rano otkrivanje talenata, u ovom slučaju i po cijelom svijetu te njihovo vođenje i odrastanje kroz nogometnu akademiju.

A u Manchester Cityju očito jako puno polažu u taj način stvaranja igrača - jer do prošle sezone, odnosno prije nego je preselio u sestrinski klub u New Yorku, za trenerski rad u Cityjevoj akademiji bio je zadužen jedan od najboljih veznjaka na svijetu - Francuz Patrick Vieira.

Ovom akademijom i dalje upravlja Mark Allen, dok se za trenerski dio posla brine - bivši engleski reprezentativac Jason Wilcox, krilni igrač koji je nosio dres Blackburn Roversa, Leedsa, Leicestera i Blackpoola te je u profesionalnoj karijeri odigrao gotovo 400 utakmica u engleskoj Premiershipu.

'Mislim da kao bivši profesionalni igrač svojim iskustvom mogu puno pomoći tim mladim igračima. Znam što znače usponi, ali i padovi i gdje leže potencijalne zamke za mlade igrače. Pokušat ću iskoristiti svoje iskustvo što je više moguće, za podršku tim igračima', rekao je u razgovoru za tportal.hr, između dva treninga u u Novigradu, Jason Wilcox.

Inače, Cityjeva škola izbacila je nekoliko vrhunskih nogometaša, koji su se dokazivali među građanima, ali i u nekim drugim klubovima. A to su, recimo - Shaun Wright Phillips, Joey Barton, Glenn Whelan, Daniel Sturridge, Kasper Schmeichel, Vladimir Weiss, John Guidetti, Denis Suarez... Znači, može se i zna se, a sada je pitanje koliko će - recimo Pep Guardiola - posegnuti u omladinski pogon. Doznali smo da je nekolicina mladih igrača već sa slavnim Kataloncem, a čemu se veseli i Wilcox.

'Nemoguće je predvidjeti koliko će igrača završiti u prvoj momčadi, ali se nadam da će ovaj naš program doprinijeti u stvaranju igrača za najbolju momčad. Sve se svodi na dvije stvari, prvo moramo proizvesti igrača za najjaču ekipu, a drugo - dati im priliku da se u njoj i dokažu. Nadam se da ćemo uskoro uspješno raditi na obje stvari jer novi menadžer (op. a., Pep Guardiola) koji ima dokazanu reputaciju, voli mladim igračima davati priliku.'

S obzirom na Wilcoxovo ogromno igračko iskustvo, ali i stjecanje trenerskog znanja, željeli smo čuti njegovo razmišljanje i o radu Slavena Bilića u West Ham Unitedu, (ne)uspjehu Engleza i Hrvata na Euru, predviđanjima što bi Guardiola mogao učiniti u svojoj prvoj sezoni među građanima i postoji li mogućnost da City kupi Antu Ćorića, trener Wilcox i Charlotte O'Neil, šefica klupske operative, zamolili su da - jer to su pitanja izvan njegove ingerencije - ipak preskočimo.

Međutim, kao bivšeg igrača Leicestera, ipak smo dobili odgovor na prošlosezonsko iznenađenje u Premiershipu.

'Tim uspjehom nisam bio iznenađen samo ja, nego cijeli nogometni svijet. I to je najbolja reklama za cijeli engleski Premiership, u kojem svatko svakoga može pobijediti. Leicester je pokazao kako je dosljednost važna, a to je dokazivao iz tjedna u tjedan, momčadski duh koji je bio između igrača i stručnog stožera također je izuzetno važan - i sasvim sigurno da je i taj segment, odnosno takav odnos mogu donijeti barem 15 bodova po sezoni'.

Inače, Wilcox je kao igrač bio sudionik jednog sličnog iznenađenja, kada je kao suigrač Alana Shearera u sezoni 1994/95. sudjelovao u osvajanju engleskog prvaka s Blackburn Roversima.

'I tada je to bilo iznenađenje, međutim, ne tako veliko kao ovo Leicesterovo. Mi smo tih godina iz sezone u sezonu rasli dok je Leicester samo sezonu ranije bio u zoni ispadanja. I zato im treba skinuti kapu za sve što su učinili', završio je Wilcox.