NE MOŽE BOLJE OD TOGA

Bio je ovo savršeni vikend za Maxa Verstappena koji se zbog čudesnog pothvata upisao u povijest Formule 1, prvi koji je to napravio

25.04.2022 u 16:12

Bionic
Reading

Max Verstappen je savršenim vikendom na VN Emilia Romagna ušao u ugledno društvo vozača Formule 1 s najmanje dva 'Grand Slama', ali zahvaljujući sprint utrci je i ispisao povijest ovoga sporta

Nizozemac je došao do druge pobjede u sezoni i to na fenomenalan način – napravio je Grand Slam, a u Formuli 1 to znači da je osvojio 'pole position', vodio svaki krug, ostvario najbrži krug i naravno pobijedio na utrci. Uspjelo mu je to tek drugi put u karijeri, a njegoav prva savršena utrka aktualnog prvaka dogodila se prošle godine u Austriji.

Osim njega još je samo 13 velikih vozača to napravilo najmanje dva puta u karijeri. Rekorder je Britanac Jim Clark s osam takvih vikenda, pa slijedi Lewis Hamilton sa šest (V. Britanija) te Michael Schumacher (Njemačka ) i Alberto Ascari (Italija) sa po pet.

No Verstappen je prvi u povijesti koji je za vikend osvojio dva 'pole positiona', zbog prošlogodišnje novine - sprint utrke. Dakle, prvo je u kvalifikacijama uzeo 'pole position' za sprint utrku u kojoj je slavio i na temelju te pobjede je izborio novi 'pole position' i na pravoj utrci gdje je vodio od početka do kraja uz naravno najbrži krug.

'Bio je to savršeni vikend. Jako sam sretan kakvim se pokazao bolid. Hvala cijelom timu', rekao je Verstappen koji je saznao i da je dobio prestižnu nagradu 'Laureus' za najboljeg sportaša svijeta.

On je tek četvrti vozač Formule 1 koji je doživio tu počast nakon Lewisa Hamiltona, Sebastiana Vettela i Michaela Schumachera.

  • +16
Formula 1, Emilia Romagna, 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

'Nevjerojatno sam ponosan. Od malena sam maštao o tome da budem na najvišoj stepenici i osvojim prvenstvo. Rekao sam tati: 'Uspjeli smo, ovo je ono što smo radili sve ove godine i sada smo ovdje, nas dvoje, sva sjećanja, sve godine putovanja po cijeloj Europi, idemo za tim jednim ciljem i mi smo to postigli', rekao je Versatappen te dodao:

'Ja sam prvi nizozemski vozač koji je osvojio svjetsko prvenstvo, tako da je reakcija u Nizozemskoj bila nevjerojatna od strane svih novina i navijača. To je nešto što nikada nećemo zaboraviti. Puno mi znači što su me prepoznali za ovu nagradu, jednu od najcjenjenijih na svijetu, tako da sam presretan.'