SP, BIATLON

Bio je najveći favorit za zlato, ali u ključnom trenutku zadrhtala mu je ruka

19.02.2023 u 14:18

Bionic
Reading

Šveđanin Sebastian Samuelsson osvojio je naslov svjetskog prvaka u biatlonu u disciplini 15 kilometara sa skupnim startom na SP u Oberhofu.

Samuelsson je do zlata stigao sjajnim pucanjem, pogodio je svih 20 zadanih meta, te je ciljem prošao sa 9.6 sekundi prednosti u odnosu na srebrnog sunarodnjaka Martina Ponsiluomu koji je zbog dva promašaja trčao dva kaznena kruga od po 150 metara, dok je broncu osvojio najveći favorit Norvežanin Johannes Thingnes Boe sa 38.8 sekundi uz tri promašaja.

Boe, koji je do nedjelje u Oberhofu osvojio pet zlata i jedno srebro, bio je u dobitnoj poziciji uoči posljednjeg posjeta strelištu, držao je 10-ak sekundi prednosti u odnosu na najbliže pratitelje iz Švedske. Prilikom tog posljednjeg pucanja pogodio je prve četiri mete, ali je promašio posljednju petu što su Samuelsson i Ponsiluoma iskoristili te se savršenim pucanjem probili na vrh.

Iako se očekivalo kako bi Boe, koji je najbrži trkač, u posljednja tri kilometra mogao nadoknaditi šest sekundi zaostatka za Samuelssonom koliko je imao po izlasku iz kaznenog kruga, to se nije dogodilo. Na naplatu su Norvežninu došla dva promašaja iz rane faze utrke zbog kojih je potrošio previše snage hvatajući zaostatak.

Za Samuelssona je ovo četvrta medalja u Oberhofu, no sve tri prethodne bile su bronce.