SKANDAL U ATLETICI

Bio je najmoćniji čovjek 'kraljice sportova', a svoje zadnje godine života lako bi mogao provesti iza rešetaka

17.06.2020 u 22:24

Bionic
Reading

Francusko tužiteljstvo je u srijedu zatražilo četiri godine zatvora i novčanu kaznu u visini od 500.000 eura za bivšeg šefa svjetske atletike Lamina Diacka kojem se sudilo zbog korupcije, pranja novca te zataškavanja dopingiranja

Tužitelji su za njegovovg sina Papu Massatu, bivšeg savjetnika u Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF), tražili pet godina zatvorske kazne i također 500.000 eura novčane kazne.

'To je bila korupcija na svim razinama', izjavio je glavni tužitelj Arnaud de Laguiche u završnoj riječi.

Proces protiv 87-godišnjeg Diacka, koji je od 1999. do 2015. obnašao dužnost predsjednika IAAF-a i protiv njegovog sina, za kojeg je izdan uhidbeni nalog, vodi se u Parizu.

Osim njima dvojici sudi se još četiri osobe jer su svi zajedno pomogli da se od kraja 2011. godine uspore disciplinske kazne za ruske atetičare koji su uzimali doping u zamjenu za novac te zbog favoriziranja određenih sponzorskih ugovora i prodaju televizijskih prava. 

Laminea Diacka  se također teretilo da je omogućio svom sinu da dođe do više milijuna eura u pregovorima sa sponzorima, ruskom bankom VTB, korejskom tvrtkom Samsung  i kineskim kanalom CCTV.