samo za tportal

Bio je Dalićevo veliko otkriće, a potvrdio nam i da su ga nedavno zvali u Hajduk: Dinamo i kad ne igra dobro pobjeđuje, zato mu dajem prednost pred Osijekom

11.02.2021 u 11:18

Bionic
Reading

Povremeni hrvatski reprezentativac, trenutno nogometaš Kopenhagena, 25-godišnji Karlo Bartolec, opet 'diše punim plućima' i uživa, čak i u hladnom glavnom gradu Danske. U prosincu se oženio, u ožujku će dobiti djevojčicu, a na nogometnom terenu pruža odlične partije

Karlo Bartolec bio je jedno od iznenađenja izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatka Dalića. Ušao je u reprezentativni kadar 2019. godine, sudjelovao u jednoj od najimpresivnijih partija 'vatrenih' (op.a. pobjedi kod Slovačke 4:0, u sklopu kvalifikacija za Euro), te još četiri puta oblačio dres A vrste.

U to je vrijeme taman promijenio i klub, to jest iz Nordsjaellanda preselio u najveći danski klub, Kopenhagen, što je značilo i novo dokazivanje. Nije bilo jednostavno, jer momčad je bila posložena, a novi su se igrači morali dodatno potvrđivati.

Kako je malo igrao, a malo ne, Bartolec je 'pao u drugi plan' izbornika Dalića, pa nije bilo ni poziva.

Bartolecu, to jest njegovom klubu, na početku sezone, iako su samo koji tjedan prije odigrali odličnu utakmicu protiv Manchester Uniteda u četvrtfinalu Europske lige, stiglo je novo razočarenje. Rijeka ih je šokirala na njihovom stadionu, izbacila iz europskog natjecanja i dovela do promjene čelništva kluba.

'Bio nam je to strašan udarac, jer Kopenhagen je valjda zadnjih desetak godina non-stop u Europi, bilo Ligi prvaka, bilo Europskoj ligi. Nakon tog ispadanja, promijenili su sve - od trenera, sportskog direktora, do ostalih čelnika. A s novom garniturom došli su i novi igrači. Na moju je poziciju, prema želji trenera Jessa Thorupa stigao reprezentativac Peter Ankersen, pa sam opet priliku čekao na klupi'', javio se za tportal u četvrtak ujutro iz Kopenhagena, prije odlaska na trening, Karlo Bartolec.

Priliku ste dočekali, odnosno ukazala vam se nakon Ankersenove ozljede prije dva kola?

'Gostovali smo u Aalborgu, i pri vodstvu domaćih, Ankersen se ozlijedio. Zbilo se to u 33. minuti, pri rezultatu 1:0. Odmah potom, Aab je povećao prednost na 2:0. No, u drugom poluvremenu ja sam zabio svoj prvi gol ove sezone, smanjili smo na 1:2 i krenuli smo u preokret, to jest do pobjede 3:2. Igrao sam i u sljedećoj utakmici svih 90 minuta, tako da se nadam da ću sada ipak igrati više i češće. Dakle, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, haha'.

Jeste li možda, poput klupskog kolege Roberta Mudražije, koji je stigao na posudbu u Rijeku, razmišljali da i vi promijenite sredinu?

'Jesam, razmišljao sam. Pričao sam sa svojim menadžerima, stiglo je i nekoliko ponuda, iz Belgije, Izraela, ali i iz Hajduka. Međutim, kad sam došao u klub na razgovore, rekli su mi da nikakva posudba ne dolazi u obzir, to jest da računaju na mene, jer ne mogu ostati na samo jednom bočnom igraču. Eto, kao da su znali što bi se moglo dogoditi s Ankersenom'.

Dakle, uz ovakvu minutažu, ali i dobre igre, možda biste se opet mogli pojaviti na Dalićevu 'radaru'?

'Iskreno, teško je bilo za očekivati, dok ne igram u kontinuitetu, pa ni dobro, da me izbornik zove. Meni je sada samo bitno da odigram što više utakmica ovog proljeća, na nivou na kojem znam i mogu. I ukoliko im igrač na toj poziciji bude nedostajao, bio bih presretan da me se sjete'.

Odlaskom Mudražije u Rijeku, sada možda i više pratite HT Prvu ligu?

'Pratio sam je i prije, a sada još više. Drago mi je zbog njega da je otišao u zdravu sredinu, da će dobiti priliku pokazati sve što zna i opravdati put kojim je stigao do Kopenhagena. Vidim da je liga jako izjednačena, da se Dinamo i Osijek bore za vrh, iako i drugi mogu krojiti tablicu'.

Ove subote igra se veliki derbi, upravo između Dinama i Osijeka. Kome dajete prednost?

'U nekakvom postotku ipak 55:45 za Dinamo. Istina, Osijek, pod Bjelicom čiji je niz impresivan, sada možda igra i bolje, ali Dinamo je Dinamo. I kada nije najbolji, pobjeđuje. Osobno sam za Dinamo, jer to je moj klub, u kojem sam kao dijete proveo sedam sezona. Ali da će biti zanimljivo, bit će'.

Osjećamo vedrinu u vašem glasu, iako je u Kopenhagenu ledeno?

'Baš je zahladilo ovih dana, snijega nema, ali puše ledeni vjetar. A sretan jesam, kako ne bih bio. Krajem 2020. sam se oženio, a sada u ožujku očekujemo djevojčicu. I to me jako veseli', završio je Karlo Bartolec.