OVO NIJE U REDU

Bijesni Nikita Mazepin razotkriva dvoličnost Formule 1: Zadržali ste sponzorski novac, a niste ispunili ugovor

23.04.2022 u 16:10

Bionic
Reading

Ruski vozač Nikita Mazepin prozvao je Formulu 1, ali i bivšu momčad Haasa, da preispitaju vrijednosti na kojima bi se trebao temeljiti njihov sport

Uoči sezone 2021., Haas je sklopio ugovor kojim je tvrtka Uralkali Dmitrija Mazepina postala njihov naslovni sponzor, dok se Dmitryjev sin Nikita Mazepin pridružio njihovoj vozačkoj postavi uz Micka Schumachera.

Međutim, zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, Haas i Uralkali prekinuli su veze prije početka sezone 2022., a Haas se odrekao Nikite Mazepina, iako je Rus po pravilima mogao nastaviti voziti u Formuli 1 ako pristane to raditi bez ruske zastave pored svojeg imena i bez isticanja nacionalnosti. Bio je na to spreman, ali…

Haas je nastavio spor s Uralkalijem, pri čemu je američka momčad nedavno odbacila tvrdnju ruske firme da joj duguje 13 milijuna dolara, iznos koji im je već isplaćen ove sezone, a nemaju ga namjeru vratiti.

Iz Haasa su navodno tražili i 8,6 milijuna dolara od Uralkalija za 'gubitak dobiti' kao dio njihovog raskida ugovora iako su ga oni raskinuli.

Nikita smatra da ako momčad namjerava zadržati sponzorski novac, ali ne poštuje svoj dio ugovora, onda se Formula 1 mora dugo pogledati u 'ogledalo'.

  • +6
Formula 1, VN Australije, 2022. Izvor: EPA / Autor: JOEL CARRETT

Mazepina su na CNN-u pitali može li njegova politička neutralnost u vezi sa sukobom naštetiti njegovim nadama povratku

'Svatko ima pravo govoriti ili ne govoriti, a FIA, najviše upravno tijelo, omogućila mi je da se natječem sve dok sam neutralan', rekao je Mazepin te je dodao:

'Ali rekao bih da je najveći problem ovdje povratak u sport u kojem momčadi smiju zadržati sponzorski novac bez ispunjenja ugovora. Pa čak i traže više, iako kažu da ne žele novac iz Rusije. Tako da nisam siguran, ali sportske vrijednosti svojeg sporta nakon ovoga moram dobro procijeniti.'