POKREĆE SE ISTRAGA

Nepošteni savez u Formuli 1?! Nekoliko momčadi se pobunilo, a odmah im je stigao jasan odgovor: Neka pozelene od zavisti

20.04.2022 u 14:51

Bionic
Reading

U svijetu Formule 1 kruži priča da se je nekoliko momčadi obratilo FIA-i (Svjetska automobilistička federacija) u vezi saveza između timova Ferrarija i Haasa

Tema saveza Ferrarija i Haasa ponovno je u središtu pozornosti nakon izvrsnog početka sezone za američku momčad. Budući da je prošle sezone bila na začelju bez ijednog boda, momčad Günthera Steinera sada se konstantno bori za bodove i čini se da ima veću brzinu od Mercedesa na ravnom dijelu staze.

S obzirom na ovaj korak u performansama, koji se dogodio paralelno s Ferrarijevim vlastitim poboljšanjem, ponovno su se postavila pitanja o tome koliko se informacija dijeli između ta dva tima, posebno sa sličnošću dizajna bolida.

Nije poznato koje su tri momčadi navodno kontaktirale FIA-u, ali strani mediji nagađaju da je riječ o McLarenu, Aston Martinu, Alpineu i Mercedesu.

Otmar Szafnauer, koji je sada savjetnik u Alpineu, rekao je da je poboljšanje Haasa 'malo iznenađujuće'.

'To je mali tim koji se dobro snašao tijekom zime, od posljednjeg do ponekad trećeg najbržeg tima i pomalo je iznenađujuće. Mislio sam da će redoslijed ostati gotovo isti jer općenito, u velikoj promjeni pravila, tijekom godina koliko sam bio u Formuli 1, što je promjena regulative veća, to više ide u prilog onima koji imaju znanje i infrastrukturu i alate za stvarno iskorištavanje novih pravila', rekao je Szafnauer te je dodao:

  • +6
Formula 1, VN Australije, 2022. Izvor: EPA / Autor: JOEL CARRETT

'Dakle, pomalo je iznenađujuće da je Haas tu gdje je za mali tim, ali vjerujem da će FIA istražiti i doći do pravog zaključka koliko su ta dva bolida slična.'

Inače, Haas posluje iz ureda pored Ferrarijeve tvornice u Maranellu, ali Steiner je inzistirao da nitko iz Ferrari F1 tima ne smije ući u njihovu zgradu.

'Znate, ove optužbe su uvijek postojale i uvijek će postojati. Ostajem miran. Ako smo dobri, naš auto zovu 'bijeli Ferrari'. Ako smo loši, onda ne. Počinjem to smatrati smiješnim. Za zavist se moraš potruditi. Sažaljenje dobiješ besplatno. Volio bih da drugi budu zeleni od zavisti jer to znači da smo obavili jako dobar posao', rekao je Steiner.