BRAVO, ZMAJEVI

BiH u Litvi piše svoju povijest, Slovenija se nada

15.10.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Kaunasu ima petu meč-loptu za premijerni plasman na veliko natjecanje

Hoće li pobijediti i iskoristiti je, znat će se večeras oko 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

BiH do sada nije igrala na Svjetskom ili Europskom prvenstvu. U četiri navrata bila je 'pred vratima raja', ali nije uspijevala ostvariti snove svojih frenetičnih navijača.

Prvi put BiH je mogla nastupati na Euru 2004. u Portugalu.

Međutim u listopadu 2003. godine na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase - Koševo izabranicima tadašnjeg izbornika Blaža Sliškovića nedostajao je gol do plasmana na EP. Odigrali su 1:1 u ogledu s Danskom, a trebala im je minimalna pobjeda za prvo mjesto u grupi.

Reprezentativci BiH predvođeni izbornikom Miroslavom Ćirom Blaževićem u studenom 2009. eliminirani su od Portugala u baražu za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. U Lisabonu i Zenici izgubili su s po 1:0. U kvalifikacijama za EP 2012. odigran u Poljskoj i Ukrajini BiH je imala dva puta mogućnost da se domogne prvenstva.


U posljednjem kolu kvalifikacija vodila je u Parizu protiv Francuske 1:0, a onda primila gol iz jedanaesterca i opet je morala u baraž. Voljom ždrijeba ondje se opet sastala s Portugalcima koji su bili nepremostiva prepreka za aktualnog izbornika Safeta Sušića i igrače (0:0 u Zenici, 2:6 u Lisabonu).

'U Litvi smo favoriti i niti jedna dosadašnja tzv. meč-lopta ne može se usporediti s ovom. U najboljoj smo situaciji do sada i ne vjerujem da ćemo propustiti priliku plasirati se na SP u Brazilu', ponovio je i u Kaunasu Sušić, a identičnog razmišljanja bili su i njegovi igrači proteklih dana.

BiH jedina iz regije može direktno na SP. Sušiću i reprezentativcima puno znači, tvrde, podrška brojnih sportaša, trenera, sportskih radnika i drugih javnih osoba, ali i običnih ljudi iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Slovenije, javlja Anadolu Agency.


Do Brazila može još samo Hrvatska. 'Kockasti' će gotovo sigurno u baraž, što se ne može reći za Sloveniju. Ekipa izbornika Srečka Kataneca treba bod ili trijumf u Švicarskoj, ali i da Island izgubi od otpisane Norveške.

Odavno otpale Srbija i Makedonija večeras u Jagodini igraju meč za prestiž, a Crna Gora poslije poraza od Engleske pobjedom protiv Moldavije u Podgorici želi završiti, ipak, neuspješne kvalifikacije.

Poslije večerašnjih utakmica posljednjeg kola u svih devet kvalifikacijskih grupa znat će se kojih devet država će predstavljati Europu na SP-u u Brazilu 2014. godine (prvoplasirane selekcije po grupama). Preostala četiri nacionalna tima sa Starog kontinenta dobit ćemo u studenom, poslije baraža, izvještava novinar Anadolu Agency.