krv nije voda

Baskijski velikan sprema spektakularan transfer; sjajni napadač može zaigrati za njih zbog - šukundjeda

04.03.2020 u 10:56

Bionic
Reading

Čelni ljudi Athletic Bilbaa slažu momčad za sljedeću sezonu, a primarni cilj je dovođenje napadača koji bi zamijenio klupsku legendu Aritza Aduriza koji se u 39. godini oprašta od nogometa. I obavili su dobar posao jer su u Juventusu pronašli igrača koji ima 'baskijske krvi'

Neuništivi Aritz Aduriz (39) na kraju ove sezone oprašta se od profesionalnog nogometa nakon puna dva desetljeća profesionalizma. Sjajni je Bask 'u pogonu' još od 1999. godine, legenda je Athletic Bilbaa u čijem je dresu odigrao čak 15 sezone. Ukupno je do sada Aduriz odigrao 405 utakmica za Athletic u svim natjecanjima i zabio 172 gola.

Klupski su čelnici krenuli u potragu za njegovim nasljednikom, a neočekivano su ga pronašli u redovima - Juventusa! Nije to nimalo lagan posao jer politika Athletica je takva da 'sveti dres' mogu nositi samo Baski ili nogometaši Baskijskog podrijetla, a u posljednje vrijeme su malo 'olabavili' pa angažiraju igrače drugih nacija koji su rođeni na području Baskije. Najbolji je primjer za to napadač reprezentacije BiH Kenan Kodro (26). Njegov je otac Mehmed Meho Kodro (53) svojedobno igrao za Real Sociedad te je Kenan rođen u San Sebastianu.

Athleticovi su 'istražitelji' odradili sjajan posao jer su otkrili kako argentinski reprezentativac i napadač Juventusa Gonzalo Higuain (32) ima baskijske krvi. Za sve je 'kriv' Higuainov - šukundjed!

'Otac mi je uvijek govorio da ga je djed učio kako Baski nisu ni Španjolci ni Francuzi, nego smo - Baski', izjavio je svojedobno Gonzalov otac Jorge Higuain. Napomenimo kako je tata Higuain nekadašnji nogometaš, a Gonzalo uz argentinsku putovnicu ima i onu francusku jer je rođen u Brestu gdje je Jorge svojedobno igrao.

  • +7
Serie A, Verona - Juventus Izvor: EPA / Autor: FILIPPO VENEZIA

Sam Gonzalo Higuain nije zadovoljan svojim statusom u Juventusu, a i u klubu ga se već duže vrijeme žele riješiti jer je njegov ugovor od devet i pol milijuna eura na godinu prevelik teret. Higuain ima iskustva u Primeri, sedam je sezona igrao u madridskom Realu, a navodno je spreman pristati i na manji ugovor. Pitanje je samo visine odštete jer Juventus je insistirao na 30 milijuna eura (Napoliju su ga 2016. godine platili 90 milijuna eura!), no Athletic toliki novac sigurno neće dati za veterana koji ima još dvije ili tri dobre sezone u nogama.

Krv nije voda, izvori bliski Juventusu i samom Gonzalu Higuainu tvrde kako ga je poziv iz Bilbaa zainteresirao, povratak korijenima nije isključen...